Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena nafte

30. Travanj 2024.
  • Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle
  • Američko gospodarstvo usporava, pa je pitanje hoćemo li ove godine biti smanjenja kamata
  • Ključne regije svijeta za proizvodnju agri roba bore se s vremenskim neprilikama

Nikad nema mira na tržištu roba i na robnim burzama. Makroekonomsko raspoloženje je nešto povoljnije trenutno, dijelom i zbog rasta cijene sirove nafte, uoči važne ovotjedne odluke o monetarnoj politici FED-a i onoga što svi prate, a to je pitanje kamatnih stopa.

Jesu li zlato i srebro prošli tjedan dosegli svoje najviše razine? Hoćemo li sada vidjeti korekciju i pad cijene u kratkom roku? Zlato se na početku novog tjedna kretalo iznad razine od 2.300 $/t.oz, jer je tržištem zavladao oprez uoči sastanka FED-a i mjesečnog izvješća o zapošljavanju iz SAD-a ovog tjedna. Generalno, više kamatne stope umanjuju atraktivnost zlata koje ne donosi prinos. Međutim, poluge rata su i dalje podupirane snažnom fizičkom potražnjom iz Kine budući da su slabiji juan, nestabilno tržište dionica i relativno niske kamatne stope naveli ulagače da traže alternative za svoju štednju.

Prema prošlotjednim podacima, američki kvartalni BDP je bio manji od očekivanja tržišta, što navodi na zaključak da njihovo gospodarstvo usporava, ali inflacija raste, što nikada nije dobra kombinacija. Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, ključna točka podataka o inflaciji koju uzima u obzir FED, porastao je za 3,4 posto u prvom tromjesečju, što je najveći porast u zadnjih godinu dana. Još uvijek ima puno inflatornih problema u gospodarstvu, tako da se cilj o spuštanju inflacije na razinu ispod 2 posto trenutno čini kao šala. Posljedično, to jako frustrira Kinu koja još uvijek želi vidjeti da SAD prvi djeluje kako bi mogli poduzeti mjere za poticanje svog gospodarstva. Sve skupa čini se ide k tomu da u ovoj godini nećemo vidjeti smanjenje kamatnih stopa. Gospodarstvo SAD-a, premda je raslo ispod očekivanja, nekako ipak ide naprijed i za sada nema rizika od recesije.

Cijene nafte porasle, plina pale

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena. Tako je terminska cijena nafte Brent porasla na razini tjedna 2,5 posto, dok je terminska ciejna na američkog WTI porasla nešto ispod 1 posto na razin itjedna. U apsolutnim brojkama, na početku novog tjedna još uvijek smo ispod 90 $/bbl Brent, odnosno ispod 85 $/bbl WTI. Dakle, potporu cijenama pruža zabrinutost za opskrbu, s obzirom na razvoj događaja na Bliskom istoku. I dok je odnos između Izraela i Irana koliko-toliko normaliziran, nema promjene na relaciji Izrael i Gaza. Treba imati na umu da bilo kakav veći rat na Bliskom istoku može podći cijene nafte za 30 do 40 4/bbl. Za sada, veći rast cijena nafte sprječava, pak, spori rast najvećih svjetskih gospodarstava. Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom u SAD-u, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prethodnom tjednu, za 5,6 milijuna barela. Porasle su i zalihe destilata, za 5,1 milijun barela.

Terminske cijene europskog prirodnog plina pale su na oko 29 €/MWh, odnosno oko 4,6 posto na tjednoj razini, zbog procjena i prognoza o blažem vremenu i tekućim prekidima u opskrbi. Smanjeni dotok norveškog plina u Britaniju i neplanirani prekidi u UK-u pridonijeli su zaoštravanju situacije s opskrbom. Dodatno planirano održavanje u Norveškoj pogoršalo je ograničenja opskrbe, što je navelo analitičare da predvide potrebu za značajnim povlačenjima iz skladišta plina kako bi se zadovoljila potražnja. Unatoč rastućem pritisku zbog ovih poremećaja u opskrbi, razine skladišta plina u Europi ostaju na 62 posto popunjenosti kapaciteta, a cijene bi mogle biti ograničene prognozama blažeg vremena koje slijedi. Osim toga, očekuje se da će nastavak izvoza LNG-a iz SAD-a nakon prekida ublažiti neke zabrinutosti oko manjka opskrbe.

Agri robe tjedan započele u crvenom

Fondovi su prošli tjedan kupovali žitarice zbog zabrinutosti zbog vremenskih prilika i razvoja događaja u ratu Rusije i Ukrajine. Kada se govori o vremenskim prilikama u ključnim proizvođačkim regijama svijeta, srednji zapad SAD-a je suši nego što je to poželjno u ovom trenutku, ali uz najavu oluja po prognozama, Zapadna Europa treba sunce i toplije vrijeme, Rusija je presuha i pretopla te su kiše u sljedeća dva tjedna nasušno potrebne, u Paragvaju se očekuju oluje u sljedećih desetak dana, Brazil je prevruć, a Argentina je širom otvorena za žetvu. Ipak, mjesec pred nama je ključan mjesec kada se stvara usjev i zato će u narednim tjednima veliki fokus tržišta biti upravo na vremenskim prilikama u svijetu. Inače, kolokvijalno kažemo da tržište ulazi u tzv. weather market.

Prošlog smo tjedna svjedočili snažnom porastu cijene pšenice na burzama. Euronext i Chicago vratili su se na svoje najviše razine od prošlog prosinca. I ostale agri robe dijelom su popratile trend. Na početku novog tjedna, burze su otvorile u crvenom, ali vidjet ćemo je li to samo privremeni prekid ili je rast prošlog tjedna ipak bio pretjeran. Trenutačno europski operateri očito prate rast ruskih cijena.

Porasle cijene bakra i aluminija

Bakar je porastao prema razini od 4,6 $/lbs i nakratko probio prag od 10.000 $/t prvi put u dvije godine u Londonu, jer su sve veće brige oko opskrbe i dugoročna bullish potražnja potaknuli novi krug špekulativne kupnje. Iako je trenutna potražnja za bakrom i dalje prigušena, a fizičko tržište dovoljno opskrbljeno, očekuje se porast potražnje u sljedećih nekoliko godina, potaknut povećanom proizvodnjom električnih vozila.

U isto vrijeme, očekuje se da će se proizvodnja iz sadašnjih rudnika značajno smanjiti. Cobre Panama, najveći otvoreni rudnik bakra na svijetu, obustavljen je, zambijski rudnici su pogođeni prekidima struje, a proizvodnja u Južnoj Americi pala je zbog političkih prosvjeda. Također, niže marže za talionice u Kini mogle bi dovesti do smanjenja proizvodnje od 10 posto ove godine.

Naposljetku, veliki troškovi vezanih uz nove rudnike tjeraju igrače u industriji da pokušaju aktivnosti spajanja i preuzimanja s konkurentima umjesto da započnu nove projekte, nedavno naglašeno pokušajem BHP-a da kupi Anglo American.

Vrijedi spomenuti i da su terminske cijene aluminija porasle na 2.600 $/t, najviše od lipnja 2022.

16. svibanj 2024 01:31