Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Fast Company proglasio najinovativnije tvrtke na svijetu, prvi put na popisu jedna hrvatska

19. Ožujak 2024.
Silvio Kutić, Infobip

Na ovogodišnjem popisu najinovativnijih svjetskih tvrtki, američki časopis Fast Company prvi je put uvrstio i jednu hrvatsku – Infobip. Nakon što su prošli kroz tisuće zaprimljenih prijava, urednici i novinari časopisa Fast Company odabrali su tvrtke koje potiču napredak diljem svijeta i u različitim industrijama – od startupova u ranim fazama razvoja do nekih od najvrjednijih tvrtki na svijetu.

Na ovogodišnjem su popisu tvrtke koje svojim inovacijama oblikuju industriju i kulturu, a koje postavljaju nove standarde i bilježe izvanredna dostignuća i prekretnice u svim gospodarskim sektorima. Pored glavnog popisa 50 najinovativnijih tvrtki na svijetu, časopis Fast Company odao je priznanje nizu organizacija (ukupno njih 606) u 58 različitih sektora i regija. Infobip se tako našao na šestom mjestu najinovativnijih kompanija u području automobilske industrije, zahvaljujući, kako su napisali iz Fast Companyja, transformaciji iskustva prijevoza i kupnje automobila. Na drugom je mjestu istog popisa, primjerice, Mercedes Benz, a Infobip se našao i u društvu Blackberryja koji je zauzeo peto mjesto.

Suradnja s brojnim brendovima

Infobip je surađivao s tvrtkama poput Ubera, Bolta i Cabifyja na uvođenju inovativnih modela unutar automobilske industrije i transformacije komunikacije s korisnicima. Jedan od posljednjih značajnih Infobipovih projekata je onaj s Uberom u Indiji, kada je razvio chatbot koji se temelji na umjetnoj inteligenciji i korisnicima omogućuje naručivanje vožnji putem WhatsAppa.

Također, Infobip je surađivao i s brendovima poput Toyote, Nissana i indijskog Mahindra Auta na pojednostavljivanju prodajnog iskustva za kupce. Nissanova podružnica na Bliskom istoku izvijestila je o porastu jedinstvenih korisnika generiranih putem WhatsApp chatbota za 71 posto, ali i porastu potencijalnih klijenata od 138 posto. Iz Mahindre su istaknuli da je automatiziranje komunikacije s korisnicima sinkronizacijom postojećeg chatbota s Infobipovim WhatsApp API-jem pomoglo povećati njihovu operativnu učinkovitost za 30 posto.

Silvio Kutić, glavni izvršni direktor Infobipa, komentirao je da su inovacije u središtu svega što Infobip radi.

– Naša tehnologija mijenja način na koji organizacije komuniciraju sa svojim korisnicima, bilo da je riječ o automobilskoj industriji, maloprodaji, financijskim uslugama, zdravstvenoj zaštiti ili nekim drugim društvenim djelatnostima. Primjenjujemo našu inovativnu tehnologiju kako bismo transformirali različite industrijske vertikale. Budućnost konverzacije već je stigla, a mi organizacijama pomažemo da ubrzaju svoju digitalnu transformaciju i prebace se na intuitivnu, dvosmjernu interakciju sa svojim korisnicima putem kanala i chat aplikacija koje korisnici koriste u komunikaciji sa svojim obiteljima i prijateljima – dodao je Kutić.

Nada za budućnost

Na sam vrh glavnog popisa 50 najinovativnijih tvrtki Fast Company je stavio Nvidiju, a potom slijede Novo Nordisk, Microsoft, United Auto Workers, National Women‘s Soccer League, Gensler, YouTube, Taco Bell, OpenAI i KinetX. Osim tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom, na popisu su se našle još i tvrtke poput Vertex Pharmaceuticalsa koja je na tržište lansirala prvi tretman za uređivanje gena ili, na primjer, Climeworksa čija tehnologija hvata zrak i čisti CO2 iz atmosfere.

Fast Companyjev popis najinovativnijih tvrtki na svijetu predstavlja ne samo sveobuhvatan uvid u inovacijsko gospodarstvo, već i pregled trendova u poslovanju koji su odredili proteklu godinu, istaknuo je Brendan Vaughan, glavni urednik Fast Companyja.

– Tijekom 2023. godine bili smo svjedoci izvanrednih inovacija u različitim industrijama, no isto tako smo uočili i nekoliko jasnih obrazaca: sve veći utjecaj umjetne inteligencije, trijumfalni povratak manifestacija uživo i golemi napredak u rješavanju problema globalnog zagrijavanja, tzv. climate tech. Suočeni smo sa zastrašujućim izazovima na brojnim poljima, no rješenja kojima smo odali počast našim popisom daju mi nadu u budućnost – dodao je Vaughan.

27. travanj 2024 11:37