Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Češki Port Acquisitions povećao vlasnički udio u Luci Rijeka

26. Lipanj 2023.
Luka Rijeka

Češka kompanija Port Acquisitions objavila je da je od SKDD-a zaprimila Završno izvješće o preuzimanju Luke Rijeka. Riječ je o ponudi za preuzimanjem objavljenoj 3. svibnja ove godine koju je prihvatilo 208 dioničara od kojih je preuzeto ukupno 28.985 dionica koje čine 0,22 posto temeljnog kapitala.

Kako stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi, preuzimanjem tih dionica češka kompanija je povećala vlasnički udio u Luci Rijeka na 34,64 posto.

U ranijoj objavi je navedeno da će Port Acquisitions svakom dioničaru koji prihvati ponudu isplatiti 8,40 eura za svaku dionicu. Takvu ponudu Uprava Luke Rijeka smatrala je primjerenom jer odražava fer vrijednosti dionice s obzirom na njezino kretanje tokom posljednjih nekoliko mjeseci. Ujedno je Uprava naglasila da se njezin stav ne može smatrati kao da je riječ o investicijskom ili nekom drugom savjetu dioničarima u smislu prihvaćanja ili neprihvaćanja ponude za preuzimanje.

Inače, Port Acquisitions je osnovan polovinom studenog 2022., a u vlasništvu je češke kompanije CE Industries sa sjedištem u Pragu čiji je pak vlasnik tamošnji poduzetnik Jaroslav Strnada. Glavne djelatnosti CE Industriesa su recikliranje sirovina i otpada, željeznički promet te energetika i energetski inženjering.

U vlasničku strukturu Luke Rijeka Port Acquisitions je ušao u ožujku ove godine kada je od poljske kompanije OT Logistics preuzeo njezine dionice stekavši tada 34,42 posto vlasničkog udjela. S obzirom da je tim preuzimanjem prešao prag od 25 posto vlasničkog udjela, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava Port Acquisitions bio je obavezan na ponudu o preuzimanju objavljenu početkom svibnja.

25. travanj 2024 16:34