Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Četvrtka Iskrina akvizicija u Hrvatskoj: Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu

07. Svibanj 2024.
Dušan Šešokfoto Ratko Mavar
Tvrtka Elka koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra, preuzela je 50 posto udjela u tvrtki Elkakon za proizvodnju industrijskih vodiča, što je četvrta akvizicija Iskre u Hrvatskoj, izvijestila je Elka. Ugovor o preuzimanju vlasničkog udjela u Elkakonu potpisan je danas u Zagrebu.
 
Tvrtka Elkakon osnovana je krajem 2003. godine i njome je nastavljena višegodišnja proizvodnja okruglih i profilnih industrijskih vodiča tvrtki osnivača. Proizvodni kapacitet Elkakona od oko 1.150 tona godišnje svrstava tog proizvođača među veće u Hrvatskoj i susjednim zemljama u asortimanu okruglih i profilnih industrijskih vodiča. Polovica vlasničkog udjela ostaje u rukama tvrtke Končar - distributivni i specijalni transformatori.
 
- Ovo je za Iskra grupaciju svojevrsno zaokruživanje transakcije preuzimanja kabelskog businessa, ali i proširenje suradnje i partnerstva s grupacijom Končar. Radi se o dva regionalna branda koja su globalno prisutna sa svojim proizvodima i integralnim rješenjima. Vjerujem da Iskra i Končar mogu intenzivnije surađivati i na drugim poljima te ovu akviziciju vidim i kao prvi korak u tom smjeru - izjavio je glavni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok
 
U Iskra grupu već su ranije uključene tri kompatibilne akvizicije - prvo je 2019. godine postala vlasnik Remontnog brodogradilišta NCP u Šibeniku, potom joj je 2021. godine pridružena zagrebačka tvornica kablova Elka, da bi nakon toga ta slovenska korporacija postala i većinski vlasnik splitske tvrtke Elmap, proizvođača automatizacije za uređaje za pročišćivanje otpadnih i pitkih voda.
07. svibanj 2024 18:51