Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Credit Suisse nakon oštrog pada dionica pokušava vratiti povjerenje ulagača

03. Listopad 2022.
Credit Suisse

Jedna od najvećih švicarskih banki Credit Suisse našla se u financijskim problemima otkako je prošlog mjeseca cijena njezinih dionica na Ciriškoj burzi pala za više od 25 posto te gotovo 60 posto od početka godine. Dok su dionice Credit Suisse grupe padale na najnižu razinu, mjera kreditnog rizika porasla je na rekordno visoku razinu – za više od 55 baznih bodova u posljednja dva tjedna na 293 bazna boda, prenosi Bloomberg. Viši rukovoditelji Credit Suissea proveli su ovaj vikend uvjeravajući velike klijente i ulagače o likvidnosti i kapitalnoj poziciji banke.

– Timovi aktivno surađuju s našim glavnim klijentima i ugovornim stranama. Također primamo dolazne pozive od naših najboljih investitora s porukama podrške – rekao je jedan od izvršnih direktora banke za Financial Times.

Čelnici banke zanijekali su nedavne novinske napise, ali i rasprave na društvenim mrežama, da se Credit Suisse službeno obratio investitorima u vezi s potencijalnim prikupljanjem dodatnog kapitala. Inzistirali su na tome da banka pokušava izbjeći takav potez, s obzirom na rekordno niske cijene dionica i više troškove posudbe zbog pada rejtinga. Zbog toga je izvršni direktor Credit Suissea Ulrich Körner poslao u petak dopis i svim zaposlenicima kako bi ih pokušao umiriti.

– Nemamo sastanke na ovu temu. Ne mislim da je riječ o krizi. Pad cijene dionice banke odražava njezine duboke probleme i nedostatak bilo kakvog očitog rješenja – rekao je Körner, imenovan glavnim izvršnim direktorom krajem srpnja, čiji je zadatak i smanjiti troškove, što će vjerojatno dovesti do ukidanja tisuća radnih mjesta.

Körner i upravni odbor banke, kojim predsjeda bivši izvršni direktor najveće švicarske banke UBS Axel Lehmann, trebali bi 27. listopada predstaviti plan za preuređenje poslovanja kako bi odgovorili na zabrinutosti ulagača, a tada će objaviti i rezultate za treće tromjesečje. Kao dio strateškog plana kojeg će predstaviti, rade i na mogućoj prodaji imovine i poslovanja. Bloomberg piše da također razmišljaju o oživljavanju brenda First Boston.

Najnoviji plan Uprave jest podijeliti investicijsku banku na tri dijela te oživjeti banku za visokorizičnu imovinu i poslovne jedinice namijenjene prodaji, izvještava Financial Times.

Neizvjesnost oko budućnosti banke već je dovela do brojnih otkaza izvršnih direktora. Jens Welter, jedan od bivših voditelja globalnog bankarstva, otišao je u američki Citigroup, a prije njega Credit Suisse napustio je i Danny McCarthy, bivši globalni voditelj kreditnih proizvoda Credit Suisse grupe.

02. svibanj 2024 07:37