Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Darjan Budimir preuzeo čelnu poziciju HROTE-a

26. Rujan 2023.
Darjan Budimir

Darjan Budimir novo je ime na čelu Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE-a). Skupština je odluku od imenovanju donijela danas na prijedlog Vlade RH, stoji u priopćenju. Budimir je na poziciju imenovan na rok od najdulje šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja. HROTE je novo vodstvo dobilo nakon osam godina, dosadašnji direktor Boris Abramović ostaje zaposlen u Društvu do kraja godine i odlaska u mirovinu.

Inače, Budimir je od početka 2020. godine obnašao funkciju zamjenika direktora HROTE-a, zaduženog za sustav poticanja obnovljivih izvora energije, tržište električne energije, kao i sigurnost opskrbe plina i razvoj tržišta plina.

Iskustvo je stekao višegodišnjim obnašanjem rukovoditeljskih funkcija u energetskom sektoru distribucije plina i opskrbe plinom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je položio i pravosudni ispit, a područje profesionalnog interesa Budimira od početka karijere vezao je za teme optimizacije i sigurnosti u energetskom sektoru, strateško upravljanje i ranu identifikaciju rizika u ovom području.

Poslijediplomand je na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Ekonomija energetskog sektora MBA na Ekonomskom fakultetu u Rijeci na temu Modela tržišne premije za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Posjeduje certifikat Modeli cijena i metode za snižavanje troškova prirodnog plina, te certifikat za javnu nabavu. Član je Savjetodavnog odbora XEnergy-a, mreže za promicanje žena u energetskoj tranziciji, a sudjelovao je na brojnim seminarima i konferencijama iz područja energetike, trgovačkog prava, javne nabave i procesnog prava.

27. travanj 2024 08:52