Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dobra prilika za investitore: Uredskog prostora kronično nedostaje, a stopa prinosa osam posto

11. Siječanj 2024.

Suprotno europskim trendovima, hrvatsko tržište uredskih nekretnina je trenutno u uzlaznoj putanji. Naime, dok je gotovo 60 posto europskih tvrtki prema CBRE-ovom istraživanju u posljednje tri godine smanjilo veličinu zakupljenog prostora za 10 do 30 posto, zbog hibridnog rada i obuzdavanja troškova, u Hrvatskoj je stopa nepopunjenosti uredskog prostora dosegla povijesni minimum ispod dva posto.

- Promatrajući situaciju u regiji, Zagreb i Beograd imaju sličnu ukupnu ponudu uredskog prostora od oko 1,2 milijuna četvornih metara, ali se stopa dostupnosti uredskog prostora razlikuje. U Beogradu je oko sedam posto, a najveća razlika je u tome što je u 2022. godini na području Beograda izgrađeno preko 120 tisuća četvornih metara uredskog prostora, što predstavlja rast od preko 15 posto na godišnjoj razini i najveću godišnju ponudu kada se uzme u obzir proteklo desetljeće, dok je ukupna ponuda u 2023. godini porasla za više od sto tisuća četvornih metara. Ukupan porast ponude uredskog prostora u Zagrebu tijekom 2023. godine nešto je ispod dva posto u odnosu na 2022. godinu. Najveća stopa nepopunjenosti od 15 posto bilježi se u Sofiji, koja ima i najveću ponudu uredskog prostora od 2,4 milijuna četvornih metara – iznijela je podatke Martina Tomašević, voditeljica odjela uredskog prostora za hrvatsko tržište u CBRE-u, objasnivši da je nedostatak ponude uredskog prostora u glavnom gradu Hrvatske rezultirao listama čekanja za zakup novih uredskih prostora.

I dok nedostaje klase A uredskih prostora, koji čine trenutno oko 56 posto ukupne ponude, starije uredske zgrade suočavaju se s izazovom ispunjavanja nove potražnje i tehničkih zahtjeva zakupnika. Naime, zakupci, a osobito multinacionalne tvrtke, imaju stroge zahtjeve kada je u pitanju odabir odgovarajućeg uredskog prostora, jer su njihove poslovne strategije i vrijednosti usklađene s ESG strategijama i ciljevima održivog razvoja te su stoga njihovi zahtjevi prvenstveno usmjereni na certificirane objekte.

Održivost bitan faktor pri odabiru

- Ovo je standardna praksa za većinu međunarodnih tvrtki diljem svijeta. Na primjer, prema CBRE istraživanju za 2023. godinu gotovo polovica (45 posto) europskih zakupaca razmišlja o preseljenju u prostor bolje kvalitete. Zapravo, 55 posto tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju smatra održivost najvažnijim faktorom pri odabiru ureda. Zakup certificiranih uredskih zgrada u Europi porastao je s 31 posto tržišta u 2019. na 34 posto u prvoj polovici 2023. godine, što potvrđuje trend da je održivost bitan faktor za zakupce pri odabiru zgrade, a taj trend također je prisutan na našem tržištu – objasnila je Martina Tomašević.

image

Martina Tomašević

foto

Ponuda A klase uredskih prostora na hrvatskom tržištu trebala bi se povećati u naredne dvije godine, budući da se očekuje priličan broj novih uredskih kvadrata: 42 tisuće u 2024. godini te više od 60 tisuća u 2025.-oj.

Ipak, naglašavaju u CBRE-u, većina nedavno završenih uredskih zgrada iznajmljena je na samom početku izgradnje, pa je ulaganje u izgradnju poslovnih zgrada u Zagrebu i dalje dobra prilika za investitore.

- S obzirom na to da je jedan od glavnih razloga izostanka značajnijih novih investicija i razvoja novih uredskih zgrada nedostatak građevinskog zemljišta na dobrim lokacijama, možda je važnije spomenuti da će naš Odjel za industriju i logistiku uskoro ponuditi vrhunsku lokaciju u Zagrebu. Spomenuta lokacija je idealna za izgradnju poslovne zgrade, što je izvrsna prilika za ulaganje, posebice s obzirom na to da stope prinosa na ovu vrstu nekretnina za hrvatsko tržište iznose osam posto, što je prilično konkurentna razina stopa prinosa, uz značajno manje promjene u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim tržištima – zaključuje Martina Tomašević.

27. travanj 2024 20:42