Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dok se na Wall Streetu obaraju rekordi, europski ulagači su nešto oprezniji

11. Veljača 2024.
Wall Street

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok se na europskim burzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,04 posto, na 38.671 bod, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 5.026 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 15.990 bodova.

Tako su indeksi porasli peti tjedan zaredom, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine, dok je Nasdaq od svoje najviše razine u povijesti udaljen samo 0,4 posto.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle oko 9 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4,7 posto.

Među najvećim dobitnicama bile su prošloga tjedna dionice tehnološkog kompanija, što se zavaljuje optimizmu ulagača u vezi razvoja umjetne inteligencije.

Makroekonomski podaci pokazali su, pak, da američko gospodarstvo i dalje stabilno raste i da je tržište rada i dalje snažno.

To znači da bi potrošnja i dalje mogla rasti, a inflacija se zadržati na povišenim razinama, pa čelnici američke središnje banke poručuju da nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed započeti proces smanjivanja kamatnih stopa već u ožujku.

Za razliku od najveće svjetske burze, na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.572 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,1 posto, na 16.926 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 7.647 bodova.

27. travanj 2024 00:06