Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dvorjančansky: Zahvaljujući odluci HAKOM-a o deregulaciji HT će istisnuti s tržišta manje operatore

11. Rujan 2023.
Jiří Dvorjančanský, A1 Hrvatskafoto Rene Karaman

Za A1 Hrvatsku 2023. godina bit će rekordna godina zbog najvećih investicija u povijesti tvrtke od 220 milijuna eura te pozitivnog poslovanja i digitalizacije, koja bi se, kao i hrvatsko telekom tržište mogla brže razvijati uz smanjenu regulaciju, ocjenjuje predsjednik uprave A1 Jiří Dvorjančansky.

– Samo u prvoj polovici ove godine uložili smo 152 milijuna eura ili 280 posto više nego u istom razdoblju, što je donijelo rast prihoda i tržišnog udjela, posebno u segmentu ICT usluga i veće potrošnje mobilnih podataka – kaže Dvorjančanský u razgovoru za Hinu.

Za polugodišnje financijske pokazatelje kaže da su stabilni te potvrđuju poziciju ‘snažnog drugog igrača‘ i jednog od većih investitora, uz stalno smanjenje zaostatka za tržišnim liderom.

Napominjući da se ovogodišnja ulaganja odnose i na mobilnu i na fiksnu/optičku mrežu, Dvorjančanský iznosi da je trenutno A1 gigabitni fiksni priključak dostupan za 711 tisuća kućanstava, za što kaže i da je više od svih drugih operatora.

Do kraja godine to planiraju povećati na 800 tisuća, čime su, dodaje, na ‘dobrom putu‘ da 2025. premaše milijun hrvatskih kućanstava ili dvije trećine s gigabitnim internetom, dok će ostatak biti pokriven mobilnom 5G mrežom.

Navodi i da osim u tradicionalnim telekomunikacijskim uslugama povezivosti, A1 ove godine u odnosnu na prošlu raste i u segmentima ICT usluga, za  gotovo 60 posto.

Neophodna potpora HAKOM-a i smanjenje regulatornih prepreka

Ipak, osim njihovih aktivnosti, inovacija i ulaganja, Dvorjančanský smatra da je za zdravo i konkurentno telekom tržište u Hrvatskoj neophodna i potpora regulatora HAKOM-a u vidu adekvatnih rješenja za zaštitu tržišnog natjecanja i investicija, pogotovo u kontekstu zbrinjavanja posljedica preuranjene deregulacije o čemu je nedavno odluku donio HAKOM.

O regulatornim odlukama HAKOM-a, posebice o deregulaciji tržišta optike na temelju analize hrvatskog telekom tržišta, predsjednik uprave A1 kaže da zapravo omogućavaju daljnje jačanje dominantne pozicije HT-a na fiksnom tržištu, a time i demotivira ostale operatore na investiranje.

To će se, po njemu, negativno odraziti i na ujednačen digitalni razvoj Hrvatske i na jednaku dostupnost optičkih mreža u urbanim i u ruralnim područjima

– Zahvaljujući odluci HAKOM-a o deregulaciji, HT će istisnuti s tržišta manje operatore. Naime, imaju li vlastitu mrežu, ubuduće neće moći konkurirati HT-ovim cijenama ili pak ovise o HT-ovoj infrastrukturi. Takav scenarij već smo vidjeli u prošlosti pa je i zato odluka HAKOM-a o tome preuranjena za domaće tržište i imat će dalekosežne posljedice na održivost i konkurentnost, pogotovo malih lokalnih operatora u odnosu na HT, a to sigurno neće pridonijeti većem izboru za korisnike, niti boljim uslugama i cijenama – upozorava Dvorjančanský.

Stoga smatra nužnim da HAKOM regulatornim mjerama osigura tržišno natjecanje u dijelu određivanja cijena i kvalitete veleprodajnih usluga HT-a s ciljem sprječavanja tržišne diskriminacije.

Svaka mjere Vlade i lokalnih vlasti za smanjenje administrativnih i poreznih opterećenja dobrodošla

Na pitanje koliko na razvoj i investicije A1 utječu razne administrativne odluke na državnoj i lokalnoj razini, pri gradnji mreža, postavljanju baznih stanica i jesu li to ujedno i prepreke za bolju i bržu digitalizaciju u zemlji, odgovara da im nameti i administrativne prepreke ne idu ‘na ruku‘ nego naprotiv.

– Moglo se puno više i brže napraviti u smjeru modernizacije i pokrivanja da smo naišli na malo više razumijevanja. Telekomunikacijska infrastruktura svakako je od kritične nacionalne važnosti te bi njezinu izgradnju trebalo maksimalno pojednostaviti, naravno poštujući sve zakonske okvire – poručuje Dvorjančanský.

Probleme vidi i u tome što pojedine jedinice lokalne samouprave postavljaju ograničenja za daljnju izgradnju te infrastrukture, na što se žale i stanovnici tih područja, pa i turisti ljeti u turističkim središtima, jer su, kako kaže, zakinuti za jednake uvjete i prilike za razvoj poslovanja, edukaciju i zabavu.

Stoga Dvorjančanský i od HAKOM-a, ali i resornog ministarstva očekuje punu podršku u rušenju administrativnih barijera za bržu izgradnju mobilne i fiksne infrastrukture, kao i potporu u realizaciji projekata gradnje u ruralnim područjima uz pomoć EU sredstava.

O tome koliko država/vlada pridonosi poslovanju svojim mjerama pomoći i drugima, te koristi li im to, predsjednik uprave A1 Hrvatska odgovara da svakako pozdravlja svaku mjeru hrvatske Vlade za smanjenje bilo kakvog administrativnog ili poreznog opterećenja poslovanja jer o tome ovisi i koliko će se više investirati u najmoderniju tehnologiju i ubrzati digitalizacija.

U A1 pozdravljaju i sve poteze koji doprinose boljem položaju i financijskom osnaživanju zaposlenih, kojima i dalje oko 40 posto zarađenih primanja odlazi na različita davanja.

Unatoč svim izazovima, preprekama te porastu cijena i svih troškova Dvorjačanksky hrvatsko telekomunikacijsko tržište ocjenjuje i dalje jako dinamičnim i konkurentnim s atraktivnim ponudama svih operatora.

26. travanj 2024 23:18