Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EBRD ulaže 72,5 milijuna eura u prve obveznice povezane s održivim poslovanjem Zagrebačkog holdinga

12. Srpanj 2023.
Victoria Zinchukfoto Ratko Mavar

Europska banka za obnovu i razvoj uložila je 72,5 milijuna eura u 305 milijuna eura vrijedno izdanje obveznica povezanih s održivim poslovanjem (‘SLB‘) Zagrebačkog holdinga, što je ujedno prvo izdanje SLB-a od strane javnog sektora u Hrvatskoj. Zagrebački holding najveće je komunalno poduzeće u Hrvatskoj, odgovorno za usluge vodoopskrbe i odvodnje, gospodarenje otpadom, gospodarenje i održavanje prometnica, javnih površina i parkinga, distribuciju plina te ostale komunalne usluge za stanovnike Grada Zagreba, koje pruža putem mreže svojih ogranaka i podružnica.

Izdavatelji obveznica povezanih s održivim poslovanjem obvezuju se ostvariti određene ciljeve vezane za održivost, a ako se oni ne ispune, izdavatelji se obvezuju na plaćanje dodatne naknade ulagateljima. Zagrebački holding će u sklopu ovog izdanja raditi na poboljšanju postojeće prakse gospodarenja otpadom i povećanju udjela električne energije dobivene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije.

Obveznice su izdane 11. srpnja, s jednokratnim dospijećem nakon pet godina. Obveznica je izdana s prinosom od 4,94 posto i fiksnom kuponskom kamatom od 4,9 posto, uz polugodišnji isplatu.

– Ponosni smo što smo podržali Zagrebački holding u izdanju obveznica povezanih s održivim poslovanjem koje su prvi instrument takve vrste izdan od strane javnog sektora u Hrvatskoj. EBRD je spreman nastaviti podržavati Zagrebački holding i Grad Zagreb na njihovom putu prema održivosti – izjavila je Victoria Zinchuk, regionalna direktorica EBRD-a za središnju Europu.

Ovo je drugo EBRD-ovo ulaganje u obveznice povezane s održivim poslovanjem u Hrvatskoj, a obje su predstavljale inovacije za određene sektore (prethodne obveznice povezane s održivim poslovanjem izdane su prošle godine od strane korporativnog izdavatelja). EBRD je podržao i druge inovativne financijske instrumente u Hrvatskoj, poput prvog izdanja održivih obveznica prošle godine, koji pridonose razvoju lokalnog tržišta kapitala i održivom razvoju gospodarstva.

Prošlog tjedna predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso, koja je posjetila Hrvatsku po prvi puta u svome mandatu, sastala se sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i razgovarala o mogućoj budućoj suradnji na području energetske učinkovitosti javnih zgrada i inicijativama urbane regeneracije.

EBRD ima iza sebe dugogodišnju suradnju s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom, podupirući vitalnu komunalnu infrastrukturu i usluge Grada kroz pet uspješno provedenih projekata.

26. travanj 2024 01:14