Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Elon Musk gradi svoj grad

10. Ožujak 2023.
Elon Musk

Dok jedni grade kampuse za svoje tvrtke, Elon Musk je odlučio izgraditi svoj vlastiti grad. Prema pisanju Wall Street Journala, Muskovi su suradnici navodno u fazi kupnje tisuće hektara zemlje u Teksasu u nadi da će osnovati grad u kojem bi zaposlenici njegovih tvrtki mogli živjeti i raditi. 

Najmanje 3500 hektara kupljeno je u blizini grada Austina gdje su krenuli radovi na gradu koji će se zvati ‘Snailbrook‘, što je, prema Journalu, očita referenca na maskotu Muskove tvrtke Boring Company.

Izvješće citira okružne isprave i druge zemljišne evidencije, kao i gradsku i okružnu elektroničku poštu, internu komunikaciju tvrtke, evidenciju državnih dozvola i razgovore s vlasnicima zemljišta te gradskim dužnosnicima.

Tijekom godina tehnološke su tvrtke ponudile brojne pogodnosti djelatnicima kroz gradnju vlastitih kampusa kako bi ih, između ostalog, potaknule i na duže radno vrijeme. Izgradnjom vlastitog grada, Musk bi taj pristup mogao odvesti još dalje.

Preseljenje već najavljeno

Prema izvješću, Musk želi da zaposlenici u njegovim tvrtkama Boring Company, Tesla i SpaceX, čiji su proizvodni pogoni u blizini Austina, ‘mogu živjeti u novim domovima s najamninom ispod tržišne‘. Snailbrook bi, prema izvješću, trebao imati više od stotinjak domova, bazene i sportske terene. Osnivanje grada moglo bi Musku, koji je poznat po sukobima s državnim i saveznim regulatorima, dati bolju perspektivu o procesima i postupcima lokalnih vlasti.

Musk je još 2020. najavio da će preseliti Teslino sjedište i svoju osobnu rezidenciju iz Kalifornije u Teksas, otkrivajući time frustracije kalifornijskim ograničenjima povezanima s koronavirusom. Prošle je godine Tesla otvorila novi proizvodni pogon Gigafactory u Austinu. Muskov SpaceX i Boring također imaju objekte u Teksasu, a Boring je navodno bio u pregovorima s Austinom o mogućnosti izgradnje tunela u gradu, pokazuje izvješće Austin American Statesmana iz veljače.

Podaci za okrug Bastrop, koji je u susjedstvu Austina, pokazuje da tvrtka Boring posjeduje 11 parcela zemlje na jednoj adresi u blizini rijeke Colorado gdje su u posljednje tri godine izgrađene mobilne kućice.

Teksaško povjerenstvo za kvalitetu okoliša trebalo bi održati sastanak o planovima postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, koje je podnijela tvrtka registrirana na izvršnog direktora Boringa, na istoj toj lokaciji. Navedena tvrtka posjeduje parcele za stambene objekte, pašnjake i poljoprivredna zemljišta, a Journal je izvijestio i da je Muskov tim razgovarao o uključivanju grada u okrug Bastrop.

27. travanj 2024 09:32