Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EnergoVizija postala većinski vlasnik Vodoprivrede Daruvar

31. Ožujak 2022.
Kamilo Vrana

Konzultantska tvrtka EnergoVizija postala je novi većinski vlasnik Vodoprivrede Daruvar kroz dokapitalizaciju te tvrtke s 15,8 milijuna kuna. Nakon spomenute dokapitalizacije vlasnički udio dosadašnjeg većinskog vlasnika, Bjelovarsko-bilogorske županije smanjit će se sa 60,58 posto na 29,67 posto.

Osim ulaganja u povećanje temeljnog kapitala Vodoprivrede, koji će se zahvaljujući financijskoj injekciji udvostručiti, EnergoVizija se također obavezala da će u iduće tri godine investirati 450 milijuna kuna.

Nakon što je Skupština dioničara prihvatila dokapitalizaciju, direktor EnergoVizije Kamilo Vrana najavio je sljedeće korake koje planira poduzeti s daruvarskom tvrtkom.

– Ključna djelatnost ostaje intenzivan uzgoj ribe, za kojeg je potrebna visoka kvaliteta vode i neki zahtjevni energetski zahvati. U tom kontekstu je planirano da se na dijelu na kojem je to zakonski dopušteno, napravi plutajuća fotonaponska elektrana koja bi bila isključivo u funkciji povećanja uzgoja ribe i boljeg gospodarenja vodom – pojasnio je Kamilo Vrana.

Inače, za daruvarsku Vodoprivredu u početku su bila četiri zainteresirana ponuđača, no u konačnici su samo dvije tvrtke predale obvezujuće ponude: Energo Đulovac i EnergoVizija iz Zagreba.

Kako prenosi Hina, novcem od dokapitalizacije daruvarska Vodoprivreda isplatila je plaće za veljaču, ali i glavnicu dugovanja vjerovnicima koji su se u predstečajnoj nagodbi pristali odreći 50 posto potraživanja i kamata. Isplata je obavljena nakon što je na račun daruvarske Vodoprivrede zagrebačka Energovizija u utorak uplatila 15,81 milijun kuna. Kompletan iznos proslijeđen je za plaćanje dugova - 7,98 milijuna kuna isplaćeno je vjerovnicima iz predstečajnog plana, koji su se odrekli 50 posto svojih potraživanja i kamate, te su sada dobili 50 posto glavnice.

– Ispunjava se sve ono o čemu smo pričali. Zagrebačka Energovizija ispunila je očekivanja. Novcem koji je sjeo na račun radnicima je isplaćena plaća za veljaču i sva ostala dugovanja za materijalna prava i naknade – rekao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Rekao je da su time plaćena dugovanja prema državi i svim drugim vjerovnicima u iznosu od gotovo pet milijuna kuna za gorivo, građevinski materijal, najam strojeva, režije, različite police osiguranja te istaknuo kako će Županija u idućem razdoblju ustrajati na tomu da Vodoprivreda ne stvara novi dug. U priopćenju stoji i da su već sada ugovoreni poslovi za cijelu godinu, a jedan od većih je uređenje vodotoka rijeke Toplice vrijedan 6,8 milijuna kuna.

– Ovo je prvi korak u ostvarenju konačnog cilja, a to je postavljanje Vodoprivrede na zdrave noge i jačanje njezine pozicije na tržištu – poručio je župan Marušić i izrazio uvjerenje da će ta tvrtka uskoro biti pokretač novih, inovativnih rješenja u gospodarstvu koji će imati utjecaja na život šire zajednice, ne samo Daruvara i Končanice nego i susjednih općina.

01. svibanj 2024 03:40