Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Fanon ulaže u prvu hrvatsku tvornicu riblje hrane

10. Listopad 2023.
Lider Investicijska konferencija 2023. 1:1 Razgovor: Manuela Tašler i Mario Jarnjakfoto Ratko Mavar
Mario Jarnjak, direktor Fanona iz Petrijanca pokraj Varaždina, najvećeg komercijalnog proizvođača stočne hrane u Hrvatskoj, u razgovoru sa Manuelom Tašler, Liderovom urednicom komentatoricom na današnjoj Investicijskoj konferenciji, najavio je investiciju koja će itekako promijeniti naličje hrvatske marikulture – tvornicu riblje hrane. Hrvatska, rekao je Jarnjak, nema svoju tvornicu riblje hrane, a uzgoj ribe jedna je od naših glavnih strateških okosnica.
 
- Hrvatska kao zemlja koja itekako ulaže u kapacitete za uzgoj ribe što zbog vlastita tržišta, što zbog turizma, ali i izvoza, nema vlastitu proizvodnju hrane za ribe. Obzirom da nam to tržište raste po stopama od osam posto, iskorak u tom smjeru nešto je logično, tim više jer sada uvozimo hranu za ribu iz cijele Europe – istaknuo je Jarnjak te dodao da su sad već u pokusnoj fazi proizvodnje.
 
Kad su druge investicije u pitanju, pričao je o visokim cijenama betona i betonskim lobijima, zbog čega kad su proizvodni pogoni u pitanju sve češće promišljaju o čeličnim konstrukcijama.
 
A što se tiče onoga u čemu su već specijalizirani, stočna hrana, u Fanonu primjećuju razne turbulencije na tržištu. Jarnjak je opisivao kako je završena žetva suncokreta, trenutačno je u tijeku žetva kukuruza, a postoje ne samo problemi s cijenama i s nekontroliranim uvozom, već i sa kapacitetima za skladištenje.
 
- Kapaciteta nema dovoljno, to je problem na koji će svi dionici na tržištu uskoro morati obratiti pažnju – rekao je Jarnjak.
Cijene su drugi problem, cijene sirovina niže su nego prošle godine, a osim toga tržište je preplavljeno, pogotovo kad je suncokret i suncokretovo ulje u pitanju, proizvodima iz Ukrajine koji se prodaju po znatno nižim cijenama od domaćih.
 
- Pojedine su države zaštitile svoja tržišta, mi nismo, to je također dio problema – zaključio je Jarnjak.
29. travanj 2024 00:00