Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ford najavio restrukturiranje opskrbnog lanca nakon milijarde dolara troškova

24. Rujan 2022.
foto Shutterstock

Piše: Roko Kalafatić

Ford će restrukturirati opskrbni lanac nakon 1 milijarde dolara neočekivanih tromjesečnih troškova

Iz Ford Motora su nedavno objavili planove za restrukturiranje svog globalnog opskrbnog lanca, nekoliko dana nakon što je kompanija izjavila da očekuje dodatnih milijardu dolara neočekivanih troškova dobavljača tijekom trećeg tromjesečja. Restrukturiranje opskrbnog lanca cilja na 'podržanje učinkovite i pouzdane nabave komponenti, internog razvoja ključnih tehnologija i sposobnosti te troškova i kvalitete izvedbe svjetske klase automobila', stoji u Fordovom priopćenju. 

Glavni Fordov financijski direktor John Lawler vodit će restrukturiranje dok tvrtka ne odabere nekoga tko će popuniti novoosnovano mjesto glavnog direktora opskrbnog lanca. Lawler dolazi u vrijeme kada su troškovi dijelova i sirovina za proizvođače automobila i dobavljače drastično porasli tijekom pandemije COVID-19. Povećanja su se dogodila usred ozbiljnih problema u opskrbnom lancu, uključujući stalnu globalnu nestašicu ključnih poluvodičkih čipova za proizvodnju automobila. 

Iz kompanije su u ponedjeljak priopćili da su nedavni pregovori rezultirali troškovima dobavljača povezanima s inflacijom koji su tijekom trećeg tromjesečja bili čak jednu milijardu dolara veći nego što se prethodno očekivalo. Ova objava, uključujući i preliminarnu objavu nekih očekivanih zarada, uzrokovala je najgori dan za Fordove dionice u više od 11 godina. Restrukturiranje nije izravno povezano s objavom proizvođača automobila ranije ovog tjedna, prema Fordovom glasnogovorniku T.R. Reidu, objavio je CNBC. 

Reid je također rekao da su promjene u lancu opskrbe Forda u tijeku već neko vrijeme zbog problema s lancem opskrbe u industriji i velikog prelaska na električna vozila. 

- Kao što smo ranije potvrdili, ovo je područje u kojem smo postali bolji, a još uvijek ima dodatnog prostora za poboljšanje - izjavio je Jonathan Jennings, Fordov potpredsjednik opskrbnog lanca, koji će također preuzeti dodatnu odgovornost za tehničku pomoć dobavljača i kvalitetu, priopćili su iz tvrtke. 

28. travanj 2024 07:42