Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Goran i Ivan Dell‘Orco (Marikomerc): Cilj nam je na strana tržišta plasirati 50 posto vlastite proizvodnje

15. Srpanj 2023.
Ivan i Goran Dell‘Orco

Moglo bi se reći da Goran Dell‘Orco živi san većine domaćih poduzetnika: pokrenuo je i razvio posao te ga prenio na sina, koji je u njega uložio znanje, rad i umijeće i nastavio ga razvijati. Točnije, poslovnu priču grade i dalje zajedno, Ivan Dell‘Orco kao predsjednik Uprave respektabilne zadarske proizvodno-trgovačke tvrtke Marikomerc i Goran kao vlasnik, osnivač i prokurist.

A sve je počelo 1990. godine kad je Goran Dell‘ Orco osnovao Marikomerc, tvrtku s primarnom djelatnošću trgovine ribom i ribljim prerađevinama.

– Uvidio sam da ima prostora za trgovinu zamrznutom ribom pa sam krenuo u to, počeo uvoziti i plasirati takvu ribu na domaće tržište. Otvorili smo prodajno mjesto na zadarskoj tržnici i počeli plasirali razne vrste zamrznute ribe: osliće, škarpine, lignje svih vrsta, škampe, jastoge... Krenuli smo oprezno jer na tržištu je bilo obilje svježe ribe, pa zamrznutu nije bilo lako prodati u Zadru. No turistička sezona povećala je potražnju, a ugostitelji su se kod nas mogli prvi put opskrbiti raznim vrstama zamrznute ribe i imati je stalno u ponudi – prisjeća se Goran.

Stoga se uz maloprodajno mjesto na ribarnici Marikomerc vrlo brzo počeo baviti i distribucijom zamrznute ribe u restorane i hotele, što mu je omogućilo brži rast i razvoj.

Širenje u proizvodnju

Ipak, pravi zamah tvrtka je doživjela tek otvorenjem proizvodnog pogona za preradu i pripremanje zamrznutih, za termičku obradu polupripremljenih proizvoda. Danas ima 136 zaposlenih, od kojih je četrdesetak zaposleno u neposrednoj proizvodnji.

Godine 2008. seli poslovanje u tada novoosnovanu Poslovnu zonu Grabi u Poličniku pokraj Zadra, u objekt od dvije tisuće četvornih metara, koji danas uključuje i 400 četvornih metara proizvodnog pogona. Bila je to investicija vrijedna približno tri milijuna eura, realizirana manjim dijelom bankovnim kreditom, a većinom vlastitim novcem. Proizvodni je pogon 2012. dodatno opremljen, u što je utrošeno još 400 tisuća eura: pola investicije financirano je novcem iz fondova Europske unije, odnosno tadašnjeg programa IPARD, a pola vlastitim prihodima.

Do preseljenja u industrijsku zonu i gradnje novog objekta Marikomerc je imao dvanaest zaposlenih, a uz rast broja zaposlenih angažiranih u proizvodnji i logistici širi poslovanje u Dubrovnik i Rijeku otvaranjem vlastitih poslovnica i skladišnog prostora te počinje surađivati s distributerima u Splitu i Zagrebu.

– U početku smo svojim proizvodima opskrbljivali prije svega segment HoReCa. Tada su počeli problemi s pronalaskom kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu. Naš cilj bio je olakšati pripremu hrane u ugostiteljskim objektima, smanjiti potrebu za skladišnim prostorom, optimirati poslovanje i standardizirati kvalitetu kuharskih proizvoda, stoga počinjemo proizvoditi kuhanu hobotnicu, kolutiće i krakove liganja, ribljih ražnjića i sl. Prvih nekoliko godina proizvodili smo dvadesetak artikala, a danas ih imamo više od šezdeset namijenjenih ugostiteljstvu i kućanstvima – ističe Goran.

Kako su uspješno prebrodili sve krize koje su ih snašle i koji su im planovi za budućnost pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

25. travanj 2024 16:30