Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HGK dodijelila Zlatnu kunu: Tankerska plovidba, Košćal i M.T. M. Creator najuspješnije tvrtke

31. Listopad 2023.
Zlatna kuna dobitnici

Hrvatska gospodarska komora na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijelila je nagrade Zlatna kuna – priznanje najboljima u hrvatskom gospodarstvu za iznimne rezultate ostvarene u 2022. godini.

Najbolje veliko trgovačko društvo je zadarski brodar Tankerska plovidba, u kategoriji srednje tvrtke nagrada je pripala tvrtki Košćal iz Popovače, a najuspješnija mala tvrtka je zagrebački M.T.M. Creator. Najbolja banka u prošloj godini bila je Erste&Steiermärkische Bank, a priznanje za najbolje osiguranje dodijeljeno je Croatia osiguranju, stoji u priopćenju HGK.
 
Osim rezultata poslovanja poduzeća, prvi put se kao dodatni kriterij vrednuju rezultati ESG ratinga, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila Hrvatska gospodarska komora. 
 
- Mi u brodarstvu nismo naviknuli na svjetla pozornice, ali drago nam je da smo dobitnici ove nagrade. Ona je rezultat truda naših zaposlenika, svih pomoraca i svih službi na kopnu, hvala svima. Za razliku od naše konkurencije iz velikih zemalja poput Kine, Japana i Njemačke, mi nemamo oslonac na veliku nacionalnu ekonomiju i zato nam je jako bitno da imamo istovjetan zakonodavni okvir u odnosu na one s kojima konkuriramo. Brodarstvo nije rezervirano samo za velike, vjerujem da će i Hrvatska biti prepoznata na karti međunarodnog prometa - izjavio je Mario Pavić, predsjednik uprave 
 
Nagrada za životno djelo pripala je Marijanu Živkoviću, vlasniku obiteljske tvrtke i maloprodajnog lanca trgovina Patričar. Poslujući u ruralnim područjima Slavonije, Živković je uspio pomiriti naizgled suprotstavljene interese, potrebu za profitom, dobrobiti zaposlenika i potrebe zajednice. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a poznat je i po svom humanitarnom radu i brizi za najranjivije članove društva.
 
Na 27. dodjeli Zlatne kune posebno priznanje uručeno je Hrvatskim cestama za projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom izgradnjom Pelješkog mosta, s ciljem prometnog i gospodarskog povezivanja kopnenog teritorija RH. U ovom strateškom projektu državna tvrtka imala je ulogu investitora te upravitelja mosta i pristupnih cesta.

Predsjednik HGK Luka Burilović čestitao je nominiranima i dobitnicima istaknuvši da njihov uspjeh snažno pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva i države u cjelini. 

- Euro je danas naša valuta, ali zadržali smo Zlatnu kunu u čast našoj bivšoj valuti i kao podsjetnik na trnovit put do međunarodne gospodarske afirmacije. Svijet se mijenja, a u korak s promjenama mora ići i naše gospodarstvo. Primjerice, teme iz područja održivosti i ESG-a više nisu predmet rasprava stručnjaka ili okolišnih aktivista. One su danas sastavni dio svakog poslovnog sustava, ali i zajednice - kazao je Burilović.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji se prisutnima obratio u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike, podsjetio je na izazove s kojima smo bili suočeni u kontekstu globalnih zbivanja te istaknuo kako smo pokazali žilavost i otpornost i unatoč svemu postigli zavidne rezultate. 
 
- Ulaskom Hrvatske u Schengen i eurozonu ostvarena su dva strateška cilja Vlade. Hrvatska je zemlja koja napreduje i bilježi povijesne makroekonomske pokazatelje - istaknuo je Butković podsjetivši kako bez suradnje s gospodarstvenicima nema ni zacrtanog gospodarskog rasta Hrvatske. Čestitao je dobitnicima i uz želje za daljnjim uspjehom, iskazao otvorenost Vlade na suradnju.  
 
HGK prati trendove kako bi članicama olakšao poslovanje i prilagodbu na nove standarde. Prošle godine pokrenuta je ESG akademija i niz sektorskih radionica, a ove godine i prvi ESG rating. Nova razvojna strategija Komore obuhvaća ključne strateške teme; održivi razvoj, digitalna i zelena tranzicija, budućnost rada i razvoj ljudskih potencijala, internacionalizaciju i konkurentnost, te sigurnost opskrbe i kvalitete hrane. 
 
Kruna preustroja i modernizacije prema potrebama članica i vremena u kojem posluje novi je vizualni identitet HGK koji je predstavljen na svečanosti u HNK. U procesu rebrandinga, polazna ideja bila je osuvremeniti krovni logotip, ali istovremeno zadržati prepoznatljivost i poveznicu s tradicijom institucije. 
 
- Okrenuti smo prema promjenama i izazovima koje dijelimo s našim članicama. Samo prateći promjene u malom ali okretnom gospodarstvu možemo opstati na međunarodnom tržištu - poručio je Burilović.
28. travanj 2024 14:08