Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Osam hrvatskih tvrtki uvršteno u 50 najbrže rastućih u Srednjoj Europi, Aircash pri samom vrhu

25. Studeni 2022.

Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo se ukupno 12 hrvatskih tvrtki. Osam tvrtki ostvarilo je plasman u glavnoj kategoriji ‘Technology Fast 50‘ i četiri u kategoriji ‘Companies to Watch‘, dok su još tri tvrtke posebno predstavljene u kategoriji ‘Zvijezde pozitivnog utjecaja‘.

Sa gotovo 400 prijava, uključujući 30 iz Hrvatske ovogodišnja rang lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki Srednje Europe najkonkurentnija je u 23-godišnjoj povijesti inicijative, navode u priopćenju. 

– Moram priznati da sam mislio kako prošlogodišnji rekord nikada neće biti oboren. Činjenica da se to dogodilo tako brzo, snažno svjedoči o rastu važnosti tehnoloških tvrtki u gospodarstvu u cjelini – Izjavio je Jiri Sauer, regionalni voditelj programa Deloitte Technology Fast 50 za Srednju Europu.

– Želim čestitati češkoj fintech tvrtki FTMO koja je na vrhu ljestvice drugu godinu zaredom. Njihova sve veća zrelost i geografsko širenje vrlo su impresivni. Također želim spomenuti pobjednika kategorije ‘Companies to Watch‘, kategorije za one tvrtke koje su osnovane prerano da bi se kvalificirale na glavnu listu Technology Fast 50. To je DIANA Biotechnologies, također iz Češke, koja ima nevjerojatan trogodišnji rast od 100.314 posto. Činjenica da je takav rast potaknut uspješnim inovacijama osmišljenim za borbu protiv mnogih vrsta bolesti čini ga još impresivnijim – rekao je.

Deloitteov natječaj ‘Technology Fast‘ 50 prepoznat je kao najvažnije i najvjerodostojnije mjerilo inovacije i tehnološke izvrsnosti u ovom dijelu Europe.

Dominacija softverskih tvrtki

Dražen Nimčević, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloitte i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj, impresioniran je kvalitetom ovogodišnjih prijava te je rekao da na listi mogu vidjeti tvrtke s revolucionarnim softverskim rješenjima, fintech tehnologije, postavljači trendova u hardveru, pioniri u zdravstvu i biološkim znanostima te pioniri u medijima i zabavi. 

– Posebno je fantastično vidjeti i 12 briljantnih mladih tvrtki iz Hrvatske u tim kombinacijama – izjavio je Nimčević. 

Tvrtke iz devet država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije bile Poljska sa 17, Češka sa 13 i Hrvatska sa 8 plasiranih tvrtki. Slijede Slovačka sa 4, Mađarska sa 3, Bugarska sa 2 te Litva, Rumunjska i Srbija sa po jednom plasiranom tvrtkom. Ove godine ponovo dominiraju softverske tvrtke s ukupno 33 plasmana, no zanimljivo je da se ni jedna od njih nije nšla na prva tri mjesta. 

Prvo mjesto je osvojio fintech FTMO, drugo PayPo, a treće je mjesto zauzela tvrtka Multiplex DX. 

No ni Hrvatska nije razočarala. U kategoriji ‘50 najbrže rastućih‘ Aircash je osvojio četvrto mjesto s rastom od 5998 posto, Devot Solutions se našao na 19 mjestu, Netgen na 28., a tvrtka Uprise našla se na 35. mjestu. Tvrtke CircuitMess, Aplifico i Async Labs smjestile su se na 40., 41. i 42 mjestu, a tvrtka Cinnamon se našla na 46. mjestu. 

U kategoriji ‘Companies to Watch‘ su se plasirale tvrtke Firefly Studio, Identity Consortium, Brightdock i Hivetech, dok su u posebnoj kategoriji ‘Zvijezde pozitivnog utjecaja‘ pokrenutoj prošle godine predstavljene hrvatske tvrtke Axilis, Notch i Robotiq.ai. 

– Zahvaljujemo svim tvrtkama iz Hrvatske koje su se prijavile i sudjelovale na našem natječaju. Čestitamo onima koji su uspjeli ostvariti plasman, kao i onima koji nisu, jer su svojim sudjelovanjem i uspješnošću doprinijeli podizanju kvalitete i značaja ovog natječaja, kao i hrvatskog gospodarstva – zaključio je Nimčević.

Naime, ljestvica pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi rangira tvrtke prema najbržem rastu prihoda u razdoblju od četiri uzastopne godine. Ljestvica za 2022. godinu temelji se na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2018. do 2021. godine, navode u priopćenju. 

26. travanj 2024 04:28