Tvrtke i tržišta
StoryEditor

IN MEMORIAM: Zauvijek nas je napustio naš prijatelj i kolega Dražen Lapić (1963. - 2022.)

31. Kolovoz 2022.
Dražen Lapićfoto Ratko Mavar

Piše: Ratko Mavar

Dražen je u Lideru bio od prvog dana, aktivan u onoj početnoj ekipi koja ga je osnovala. Do tada nije radio u novinama. Otišao je na kiosk i kupio sve strane i domaće poslovne tiskovine da što bolje prouči i pripremi za tu avanturu koja je trajala 16 godina.
 
Svoje znanje i iskustvo umjetničkog fotografa spretno je pretočio u zadane okvire novinske fotografije i stalno unosio poboljšanja. 
 
Najprije kao urednik fotografije, a kasnije kao fotoreporter cijeli se davao na snimanjima i veselio se izazovima izbjegavajući moguće zamke rutine u tom kreativnom poslu. Njegovi portreti osoba iz naoko dosadnog poslovnog svijeta imali su prepoznatljivu formu maštovitih poza u kojoj je iz njih uvijek izvukao ono najbolje.
 
Poznajem ga 40 godina. Najprije smo se družili u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna gdje smo učili prve korake u fotografiji, kasnije surađujući na komercijalnim i umjetničkim projektima, pa kod njega u foto studiju i na kraju, intenzivno u Lideru. Tako da mogu reći da smo osim kolega bili i cjeloživotni prijatelji.
 
Bio je član umjetničkih udruga poput ULUPUH-a i HZSU-a, a jednu je i sam osnovao, Foto Art Uniju u kojoj je okupljao zaljubljenike u fotografiju i u kojoj je objavljeno nekoliko fotomonografija zapostavljenih, a ljepotom fascinirajućih, predjela Hrvatske. Bio je pokretač, vizionar i motivator u tome.
 
Naša fotografska scena izgubila je velikog čovjeka, velikog rastom i velikog duhom.
 
Dobro ti svjetlo!
03. svibanj 2024 19:07