Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ivan Murat novi je direktor Nanobita, povukli se suosnivači Sumina i Vučinić

21. Siječanj 2023.
Ivan Muratfoto Ratko Mavar

Samo nekoliko mjeseci otkako je izabran za predsjednika Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara (Croatian Game Development Alliace – CGDA), koji okuplja hrvatske gejming-tvrtke, Ivan Murat postao je upravni direktor najveće hrvatske tvrtke za izradu videoigara Nanobit.

Murat je donedavno bio glavni operativni direktor Nanobita, a na novoj je funkciji od siječnja, otkako su se osnivači Nanobita Alan Sumina i Zoran Vučinić povukli iz tvrtke. Prije dvije godine švedska gejming-grupa Stillfront preuzela je Nanobit, no Sumina i Vučinić još se vode kao suvlasnici tvrtke jer proces preuzimanja još nije u potpunosti završio.

Za 78 posto dionica Stillfront je platio sto milijuna dolara 2020. godine. Preostale dionice, kako je još tada najavljeno, preuzet će sada. Time bi Stillfront grupa konačno trebala postati vlasnik Nanobita.

– Kako je inicijalno dogovoreno, Nanobit s krajem 2022. u potpunosti preuzima Stillfront Grupa. S dovršetkom preuzimanja osnivači tvrtke su u dogovoru sa Stillfront Grupom odlučli da se povlače s formalnih uloga u Nanobitu – kratko je komentirao Murat.

Iznos preuzimanja drugog dijela dionica, kao i konačan iznos transakcije, predmet je obračuna EBITDA-e u 2021. i 2022. godini, a detalje preuzimanja trebao bi objaviti Stillfront, dodao je Murat.

Sama promjena na čelu tvrtke neće se mnogo odraziti na poslovanje tvrtke.

– U Nanobitu se operativno ništa bitno ne mijenja, nastavlja funkcionirati kao samostalna kompanija u sastavu Grupe, a s kojom radimo zajedničke projekte i dijelimo određene resurse – najavio je Murat.

Nanobit je u 2021. godini ostvario 40,8 milijuna eura prihoda (307,1 milijuna kuna) i dobit od 1,35 milijuna eura (10,2 milijuna kuna). Kako je Murat istaknuo u nedavnom razgovoru za Lider, Nanobitovo poslovanje je stabilno. No budući da su dio Stillfront Grupe koja je izlistana na švedskoj burzi, ne smiju iznositi detalje o poslovanju.

Službeno financijsko izvješće grupe, u kojemu će objaviti i podatke o poslovanju Nanobita u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2022. godini, bit će objavljeno 15. veljače.

Kako je poznato, Sumina i Vučinić osnovali su Nanobit 2008. godine, a do danas su uspjeli postati najveći domaći izvoznik iz sektora računalnih igara te jedan od najvećih izvoznika iz cijelog IT sektora. U svom gejming-portfelju imaju popularne lifestyle i narativne mobilne igre koje su preuzete više od 175 milijuna puta. Sumina se početkom 2021. godine upustio u nove poduzetničke avanture i otvorio tvrtku Trimeta ulaganja.

28. travanj 2024 18:59