Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino: X postaje super aplikacija

11. Kolovoz 2023.
Linda Yaccarino, X, Twitter

Izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino dala je intervju za CNBC u kojemu je objasnila odluku Elona Muska da se u potpunosti riješi brenda Twitter te je objasnila viziju nove X aplikacije kojoj će stremiti u budućnosti.

Na početku je rekla kako se pridružila tvrtki kako bi bila partner s Elonom u pretvaranju Twittera u aplikaciju X, koja će postati ‘aplikacija za sve‘ po uzoru na kineski WeChat.  Yaccarino, koja je započela svoj posao s Muskom u lipnju ove godine rekla je kako je Musk već radio na tome od trenutka kada je kupio Twitter krajem prošle godine.

Naglasila je kako su se od akvizicije već dogodile pozitivne promjene, poput bolje iskustva i evolucije video zapisa dugog formata, kao i činjenice da se sada može pretplatiti na omiljene kreatore koji sada zaista mogu i zarađivati od svojih objava na platformi. Također je rekla kako će se uskoro moći upućivati i video pozivi bez davanja telefonskog broja, te će sve ići striktno putem X platforme. Yaccarino je također istaknula planove tvrtke da omogući plaćanja između korisnika te prijatelja i kreatora.

- Rebranding je doista predstavljao oslobađanje od Twittera. Oslobođenje koje nam je omogućilo da evoluiramo od naslijeđenog načina razmišljanja i da ponovno zamislimo na koji način se okupljamo, kako se zabavljamo i kako obavljamo transakcije, a sve na jednoj platformi – rekla je Yaccarino

Dodala je da nedavne promjene proizvoda i poboljšanja infrastrukture ‘odgovaraju na pitanje ‘zašto rebrendirati?‘

CEO autonomija

Yaccarino je u intervjuu za CNBC rekla da ima autonomiju pod Muskom, dodajući da bi oglašivačima trebalo biti ugodno vratiti se na platformu. Dodala je da Elon radi na ubrzavanju rebrenda dok je ona odgovorna za sve ostalo. ‘Vodim tvrtku, od partnerstva preko pravnih poslova do prodaje i financija‘ rekla je Yaccarino.

Pojavila su se pitanja o Yaccarinovoj sposobnosti da radi pod Muskom, s obzirom na njegovu veliku kontrolu nad tvrtkom i njegovim drugim pothvatima, uključujući Teslu i SpaceX.

Yaccarino, bivša voditeljica globalnog oglašavanja u matičnoj kompaniji CNBC-a NBCUniversal, također je naglasila nastojanje X-a da poboljša iskustvo oglašivača, nakon što su brendovi pobjegli s platforme nakon Muskove akvizicije Twittera. Govor mržnje i potencijalno ilegalni sadržaj proširili su se u danima i tjednima nakon što je Musk preuzeo kontrolu nad platformom. Robne marke nisu bile voljne riskirati da se njihove promocije pojave uz zabrinjavajući sadržaj, što je dovelo do masovnog egzodusa dolara oglašivača, koji se sada polako vraćaju.

Twitter je u studenom raspustio svoj tim za etičku umjetnu inteligenciju i otpustio sve osim jednog člana, zajedno s 15 posto svog odjela za povjerenje i sigurnost. Odluka je zaustavila rad tima za etičku umjetnu inteligenciju na ‘algoritamskom praćenju pojačanja‘ ili praćenju izbora i političkih stranaka kako bi se vidjelo je li  sadržaj ‘pojačan‘ na način na koji ne bi trebao.

Yaccarino se suočava s teškom borbom u ponovnoj izgradnji povjerenja oglašivača. Musk je tvrdio da angažman korisnika neprestano doseže nove vrhunce, ali tvrtka tek treba dati konkretne podatke koji bi potvrdili te tvrdnje. Coca-Cola, Visa i drugi brendovi vratili su se oglašavanju na X-u, nakon što je Yaccarino preuzela kormilo.

Brendovi su sada ‘zaštićeni od rizika da budu pored‘ potencijalno toksičnog sadržaja, rekla je Yaccarino. Dodala je da postoji i sadržaj koji je ‘zakonit ali grozan te da ga je kao takvog teško ukloniti s platforme, ali da će nove kontrole sadržaja ipak  smanjiti rizik za oglašivače da se pojavljuju pored takvog sadržaja.

Što se tiče broja zaposlenih, Yaccarino je rekla kako se broj stabilizirao na oko 1500 zaposlenika, što je pad od 8000 prije akvizicije.  Otkazi, koji su se dogodili prije njezina mandata, bili su ‘vrlo potrebna vježba discipline troškova‘, dodala je.

X Corp. sada je mnogo zdravija i sigurnija platforma nego prije godinu dana, zaključuje Linda Yaccarino

Threads i potencijalna borba Musk-Zuckerberg

Yaccarino je relativno lako odbacila prijetnju koju predstavljaju Metin Threads, čiji je angažman naglo opao nakon burnog lansiranja, pa već internetom kolaju memei o propasti Threadsa. Ipak, rekla je kako ‘nikad ne treba skinuti pogled s konkurencije‘ te da Meta hvata veliki broj oglašivača putem Instagrama i Facebooka, dok Threads tek treba uvesti oglašavanje.

Na samom kraju intervjua se dotaknula i moguće borbe između Marka i Elona, na što je rekla kako Elon već trenira te da bi potencijalna borba bila ‘izvrsna prilika za sponzorstvo brenda‘.

01. svibanj 2024 06:22