Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jačaju rizici daljnjih negativnih revizija prognoza žetve te usjeva sljedeće godine

27. Kolovoz 2023.
foto Shutterstock

Agencija Europske Unije za prognozu usjeva MARS smanjila je prognoze prinosa pšenice, kukuruza i uljane repice - treći mjesec za redom. Agencija je također upozorila na značajan pad količine pšenice mljevene kvalitete u područjima pogođenim obilnim kišama.

To je odgodilo žetvu u nekoliko važnih uzgojnih regija te bi moglo pogodovati gljivičnim bolestima. Blaga revizija prosječnog prinosa meke pšenice na 5,78 tona po hektaru, u usporedbi s prethodnom prognozom od 5,80 tona, vjerojatno nije i posljednja s obzirom na to da MARS za sada predviđa samo marginalne manjkove zbog kiše, stoji u tjednoj analizi Hrvoja Stojića, glavnog ekonomista HUP-a.

Isto vrijedi i za uljanu repicu, gdje je negativna revizija na 3,19 tona po hektaru također marginalna. Kad je riječ o proljetnim kulturama (pšenica, ječam, zob), rekordne vrućine i suše na jugu Europe zadale su jak udarac dosadašnjim prognozama. Zbog toga je prognoza prosječnog prinosa kukuruza snižena na 7,45 tona po hektaru (ranije 7,53 tone), iako je to zbog suše još uvijek 26 posto iznad prošlogodišnjeg niskog prinosa, te je u rangu prosjeka proteklih pet godina.

Sve u svemu, jačaju rizici daljnjih negativnih revizija prognoza žetve te usjeva sljedeće godine.

Ukrajina uvela novu transportnu rutu za izvoz žitarica. Ukrajina očigledno izvozi svoje žitarice bez značajnih problema čak i nakon isteka sporazuma s Rusijom prije mjesec dana. Prema podacima ministarstva poljoprivrede, isporuke žitarica od početka poljoprivredne godine do početka srpnja iznosile su ukupno 3,6 milijuna tona, pri čemu se na kukuruz odnosi 1,7 milijuna tona te 1,5 milijuna tona na pšenicu.

Također, izvezeno je 64 posto više pšenice nego u istom razdoblju lani, iako treba imati na umu da je sporazum o žitaricama stupio na snagu sredinom srpnja 2022. i da je početni fokus bio na izvozu kukuruza. U kolovozu je do sada izvezeno 1,33 milijuna tona žitarica, čak i bez sporazuma o žitaricama. Nakon uspješnog testa izvoznog koridora duž zapadne obale Crnog mora prošli tjedan, Ukrajina ga sada planira sve više koristiti za izvoz žitarica pa su u tijeku pregovori sa globalnim osiguravateljima transportnih brodova.

Iako su cijene pšenice tijekom kolovoza pale ispod 230 eura po toni, i dalje vlada visoka neizvjesnost u pogledu ruskih napada na infrastrukturu, koji mogu prekinuti izvoz u bilo kojem trenutku.

27. travanj 2024 17:07