Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Je li imenovanje Rendulića za prokurista ponovo aktualizirao ulazak kineskog kapitala u Tehniku?

24. Listopad 2022.

Mario Rendulić imenovan je prokuristom Tehnike, kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Rendulić će se na taj način pridružiti direktoru kompanije Bojanu Horvačiću, no što će konkretno biti njegov zadatak nismo dobili odgovor.

Tehnika je u predstečajnom postupku i žarko bi željela dokapitalizaciju za koju je do prije koju godinu bila zainteresirana Jiang Yu, kineska poduzetnica, suvlasnica tvrtke Zhongya Nekretnine zajedno s Rendulićem te još jednim Kinezom Zhenwei Lijem.

Je li ulazak kineskog kapitala u Tehniku ponovo postao aktualan ne samo zbog dokapitalizacije, za sada ne znamo, ali Rendulićevo se imenovanje poklapa i s nedavnim (ponovnim) Hanfinim rješenjem o obvezujućoj ponudi za preuzimanje Tehnike koju su dužni predati Horvačić, Zvonimir Zlopaša, Boran Poljančić i tvrtka Luxury Real Estate (LRE).

Naime, od početka se pisalo o povezanosti s Kinezima njih trojice i te tvrtke (svi su suvlasnici Tehnike) za koje je Hanfa još 2019. donijela rješenje da moraju podnijeti obvezujuću ponudu jer su zajedno stekli 34,87 posto Tehnikinih dionica. I Lider je također lani u travnju pisao o spomenutoj trojci suvlasnika Tehnike kroz dosta zamršene povezane odnose s Kinezima, ali u njihovom djelovanju nema ništa, barem se ne vidi, što ih kompromitira.

Zato možda nije u pitanju samo dokapitalizacija ako je zaista kinesko preuzimanje aktualno. Naime, spomenuto Hanfino rješenje iz 2019. Horvačić, Zlopaša, Poljančić, kao i LRE odbacili su tvrdeći da nisu povezani i da Hanfa ne može njihove udjele u Tehnici promatrati kao zajednički potez, nego svaki pojedinačno, što znači da niti jedan od njih u tom slučaju ne bi morao predati obvezujuću ponudu.

Podnijeli su tužbu Upravnom sudu koji je njihove argumente odbacio, a potom je tu presudu, nakon podnesenih žalbi, potvrdio Visoki upravni sud u travnju ove godine. Na temelju toga, Hanfa je nedavno donijela novo (isto) rješenje da su sva trojica, kao i tvrtka Luxury Real Estate u sljedećih 30 dana (kraj listopada) dužni poslati ostalim dioničarima Tehnike obvezujuću ponudu za preuzimanje.

No, što će se zaista dogoditi ako ne pošalju ponudu za preuzimanje pitanje je koje se nameće jer, sudeći prema Hanfinu odgovoru, spomenutoj trojici i tvrtki ne prijeti baš neka sankcija. Doduše, u Hanfi kažu da u ‘Zakonu o preuzimanju dioničkih društava postoje odredbe koje omogućuju da Hanfa, ako ponuditelj ne postupi u skladu s rješenjem, može izreći novu ili istu mjeru, kao i moguće novčane kazne, no zasad je o daljnjim potezima preuranjeno govoriti‘. U Hanfi također kažu da ostali dioničari Tehnike mogu tužiti Luxury Real Estate, Zlopašu, Horvačića i Poljančića kako bi naplatili štetu od njih jer nisu poslali ponudu za preuzimanje, što je, čini se, izvjesnija sankcija za spomenutu trojicu.

Ipak, možda u tom svjetlu možemo promatrati i imenovanje Rendulića za prokurista jer uz nužnu dokapitalizaciju tvrtke, nije isključeno da se kroz kineski kapital pronađe rješenje problema obvezujuće ponude. No, kao što smo naveli, teško je bilo što predvidjeti jer iz Tehnike nije stigao odgovor na naš upit.

27. travanj 2024 13:37