Tvrtke i tržišta
StoryEditor

KF Partners preuzeo većinski udio u Slavonija Županji od Viro tvornice šećera

28. Prosinac 2022.

Na kompaniju Sladorana iz Županje ugovorom o cesiji prenesena su potraživanja KF Partnersa koje to društvo u vlasništvu Ivana Fabijančića ima prema Viro tvornici šećera, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi. Time je zapravo Viro (na čijem je čelu Željko Zadro) svoj dug prema KF Partnersu, proizašao iz predstečajnog postupka, prebacio na svoju tvrtku Sladoranu.

Nadalje je ugovoreno da će Sladorana svoj novostečeni dug podmiriti prijenosom dionica koje ima u kompaniji Slavonija Županja, a riječ je o 79,44 postotnom udjelu (preostali udio ima CERP) koje će od sad biti u vlasništvu KF Partnersa. No time je dug samo dijelom podmiren, stoji u objavi Zagrebačke burze, ali nije navedeno koliki je dio duga podmiren.

Sladorana (u vlasništvu Vira) većinski je vlasnik Slavonija Županje od 2011. godine, a ta se pak kompanija kojoj je na čelu Boris Šimunović bavi prometom žitaricama i uljaricama kroz usluge skladištenja, sušenja i prerade žitarica, te proizvodnjom i trgovinom mlinskim proizvodima koji podrazumijeva namjenske mlinske proizvode i mlinske proizvode za široku potrošnju. U njezinom je vlasništvu silos za skladištenje poljoprivrednih kultura kapaciteta 80 tisuća tona, silos za brašno kapaciteta dvije tisuće tona te mlin za pšenicu i raž dnevnog kapaciteta 200 tona (pšenica), odnosno 100 tona (raž).

Slavonija Županja lani je (prema podacima Poslovne Hrvatske) ostvarila prihod od 24,8 milijuna kuna uz gotovo pet milijuna kuna gubitka. Inače zadnjih par godina prihodi te kompanije padaju, primjerice 2017. iznosio je 43,1 milijun kuna. Istovremeno je zabilježen gubitak, osim 2020. kada je ostvarena dobit od 722 tisuće kuna.

23. travanj 2024 12:04