Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kineski Huawei nastavlja s oporavkom usprkos američkim sankcijama

29. Ožujak 2024.

Kineski Huawei Technologies zabilježio je 2023. najbrži rast u četiri godine, s oporavkom u potrošačkom segmentu i prihodima od novih poslova poput komponenti pametnih automobila koji su ubrzali oporavak od američkih sankcija. Prihodi su porasli za 9,63 posto u odnosu na prethodnu godinu na 704,2 milijarde juana (97,48 milijardi dolara), pri čemu je potrošačko poslovanje najviše doprinijelo toj brojci, s rastom od 17,3 posto na 251,49 milijardi juana, prenosi Reuters.

Iako Huawei nije razdvojio brojku potrošača, segment uključuje poslovanje s telefonima, koje je doživjelo renesansu prošle godine kada se tvrtka vratila na glavno tržište 5G pametnih telefona s Mate 60, očito prevladavajući ograničenja SAD-a.

Podsjetimo, od 2019. SAD je Huaweiju ograničio pristup američkoj tehnologiji, optužujući tvrtku da predstavlja sigurnosni rizik, što Huawei naravno niječe. Prošla je godina obilježila treću uzastopnu godinu rasta za tvrtku nakon što je prihod pao za gotovo trećinu 2021. kada je tvrtka počela iscrpljivati rezerve čipova, iako je prihod i dalje ispod svog vrhunca iz 2020. od 891,3 milijarde juana. (130,3 milijarde dolara).

Huawei je bio relativno šutljiv o svom postignuću, ukinuvši tiskovnu konferenciju i događaj predstavljanja koje je održavao svake godine barem od početka ograničenja u SAD-u. U priopćenju za tisak, rotirajući predsjednik Ken Hu rekao je da su rezultati u skladu s predviđanjima.

– Prošli smo kroz mnogo toga tijekom proteklih nekoliko godina ali smo kroz jedan izazov za drugim, uspjeli smo rasti – rekao je Hu.

Na događaju povodom predstavljanja rezultata prošle godine, Meng Wangzhou, Huaweijeva financijska direktorica i kći osnivača tvrtke, objavila je da Huawei više nije u kriznom stanju. Neto dobit u 2023. porasla je za 144,5 posto  na 87 milijardi juana, (12,7 milijardi dolara) pri čemu se neto profitna marža više nego udvostručila u odnosu na godinu ranije na 12,35 posto.

Nešto od toga došlo je od tekućeg plaćanja od prodaje marke pametnih telefona Honor, koju je Huawei prodao u studenom 2020., rekao je glasnogovornik tvrtke, dok je temeljni posao ICT infrastrukture tvrtke ostao stabilan, poslovanje u oblaku poraslo je za više od petine, generirajući prihod od 55,3 milijarde juana. (8,04 milijardi dolara)

Huaweijev četverogodišnji posao sa softverom i komponentama za pametne automobile također je zabilježio značajan rast, iako s niže usporedne baze, porast od 128,1 posto na godišnjoj razini na 4,7 milijardi juana. (689,8 milijuna dolara)

Prošle godine Huawei je najavio da će odvojiti jedinicu automobila u novu tvrtku.

Ranije ovog mjeseca, Richard Yu, generalni direktor i predsjednik Huaweijevih rješenja za automobile, najavio je da će jedinica vjerojatno ostvariti dobit od travnja nakon gubitka milijardi juana u prošloj godini, izvijestili su lokalni mediji.

26. travanj 2024 09:31