Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Končar-Inženjering potpisao ugovor za izgradnju male hidroelektrane Otočac

12. Listopad 2022.

Končar-Inženjering je s tvrtkom Male hidre potpisao ugovor za izgradnju male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), izvijestili su u srijedu iz Končara putem Zagrebačke burze.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 90 milijuna kuna, a u realizaciji ugovora, uz Končar-Inženjering, sudjelovat će više Končarevih društava, navodi se u priopćenju o ugovoru, koji je potpisan u utorak, 11. listopada.

Kako se objašnjava, MHE Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like.

– Generator i turbina koji su sastavni dio opreme male hidroelektrane rezultat su istraživačkorazvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Razvijeno i ispitano u simuliranim uvjetima, ovo originalno tehničko rješenje koristi i nanotehnologiju, a također je razvijen i sustav za trajni daljinski nadzor – navodi se u priopćenju.

Iz Končara ističu da je proizvod namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš.

Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvesti će Končar, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu.

– Istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se prošireno korištenje energije vode uz minimalni utjecaj na okoliš, čime Končar daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja – zaključuje se u priopćenju. 

Inače, tvrtku Male hidre, prema podacima iz sudskog registra, u ljeto 2020. godine osnovali su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Končar-Obnovljivi izvori.

Mala hidroelektrana Otočac, instalirane snage 1,8 megavata (MW), planira se izgraditi kod Otočca u Ličko-senjskoj županiji, na spojnom kanalu Lika-Gacka (Kanal Like) koji je dio većeg hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj).

27. travanj 2024 09:31