Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Mali dioničari na sudu izgubili još jednu bitku od Đuro Đaković grupe

11. Listopad 2023.

Đuro Đaković grupa dobila je još jednu bitku protiv malih dioničara nakon što je Trgovački sud u Osijeku – Stalna služba u Slavonskom Brodu donio rješenje kojim se odbacuje prijedlog tužitelja. U objavi na Zagrebačkoj burzi piše da je tužba malih dioničara odbačena na pripremnom ročištu. Naime, mali dioničari su tužili kompaniju sa zahtjevom da se ponište odluke Glavne skupštine održane krajem kolovoza prošle godine s prijedlogom za povrat u prijašnje stanje.

Nekoliko je tužbi malih dioničara bilo do sada koje su riješene (ova se vodi pod brojem P – 289/2022), no za pretpostaviti je da će se žaliti Visokom trgovačkom sudu.

Mali dioničari Đure Đakovića su tužili kompaniju zato što je na sjednici Glavne skupštine održane 31. kolovoza donesena odluka (na prijedlog Uprave čiji je sada predsjednik Marko Ćosić, a tada je bio član) o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala. Naime, zbog prenesenih gubitaka iz prethodnih godina (6,7 milijuna eura ili 50-ak milijuna kuna) temeljni je kapital, koji je tada iznosio 13,5 milijuna eura (oko 100 milijuna kuna), upravo smanjen za iznos gubitka.

Osim toga, vrijednost dionice od deset kuna je prepolovljena, a onda su se dvije dionice (od kojih sada svaka vrijedi pet kuna) spojile u novu – jednu dionicu, vrijednu deset kuna. Mali dioničari smatrali su da su takvom odlukom oštećeni, odnosno da im je preostao tek mali dio od kapitala koji su uložili.

Zatim je na sjednici Glavne skupštine donesena odluka o povećanju temeljnoga kapitala unosom novca i prava češke kompanije Acquisition (uz državu najvećeg dioničara Đure Đakovića) radi dokapitalizacije. Međutim, Glavna skupština pritom je potpuno isključila pravo prvenstva postojećih dioničara, pa tako i malih, pri upisu novih dionica.

Budući da je jedino Acquisitionu dopušten unos novca kupnjom novih izdanih dionica, temeljni je kapital porastao za 30,9 milijuna eura (oko 232 milijuna kuna). U tužbi su mali dioničari naveli da je riječ o protuustavnom ‘izvlaštenju privatne imovine građana u ova krizna vremena bez adekvatne naknade (…), što je protivno temeljnom ustrojstvu i smislu Republike Hrvatske, koja postoji za dobrobit građana, i znači grubo poticanje nejednakosti između dioničara hrvatskih građana i prvog dioničara‘. Trgovački sud u Osijeku do sada nije prihvatio njihove argumente.

26. travanj 2024 20:44