Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Marijos Logistika prenamjenom većeg dijela skladišnih prostora u hladnjače planira povećati prihode i do pedeset posto

15. Travanj 2023.
Josip i Marijana Sjauš

Investicijom vrijednom tri milijuna eura, koja je upravo u tijeku, Marijos Logistika namjerava skladišni prostor veličine deset i pol tisuća četvornih metara najvećim dijelom orijentirati na skladištenje duboko zamrznutih proizvoda, jer je baš za njim najveća potražnja. Projekt bi trebao biti realiziran do kraja godine te će skladište duboko zamrznute robe biti kapaciteta četiri tisuće paletnih mjesta. Tako će Marijos Logistika, sa sjedištem u Zadru, koja se bavi skladištenjem, prijevozom i distribucijom robe, potvrditi svoj jedinstveni status u tom sektoru na području Dalmacije.

A sve je počelo prije 22 godine kada su Josip i Marijana Sjauš, kao devetnaestogodišnjaci, osnovali tvrtku pod nazivom Marijos – obrt za prijevoz, nazvanu prema njihovim skraćenim osobnim imenima, i započeli posao distribucije robe za Dukat, s kojim su radili punih dvadeset godina.

– U posao smo ušli s jednim kamionom, ali ubrzo smo kupili još dva vozila te svake sezone nadopunjavali vozni park, što nam je omogućilo da poslovanje proširimo i na brojne druge tvrtke, tako da danas poslujemo s petnaestak velikih stalnih klijenata – Lagermaxom, Aluflexom, AWT-om... Stalni su nam klijenti i Ra-Lu, Fibis, Meggle, Atlantic Trade, Maraska, Studenac, a u voznom parku trenutačno imamo pedesetak kamiona – od toga dvadesetak tegljača, a ostalo su dostavni kamioni od pet do 15 tona nosivosti, s kojima svakodnevno poslujemo u tri županije – ističe Josip Sjauš, vlasnik i direktor Marijos Logistike.

Iako su u početku bili zaposleni samo Marijana i Josip, tvrtka je svakodnevno rasla i razvijala se tako da danas broji tridesetak stalno zaposlenih i to uglavnom na radnim mjestima vozača kamiona i radnika u skladišnom prostoru. Pod imenom Marijos Logistika tvrtka posluje od 2017. godine, kada su se više orijentirali prema skladištenju robe, vrlo traženom među proizvođačima, logističarima i veletrgovcima.

Kamion po kamion

Kako je raslo poslovanje, rasli su i prihodi, po trideset posto na godinu, te je prošle godine ostvareno 18 milijuna kuna. Dobit je bila oko milijun kuna, a cijela je reinvestirana u posao. Projekt gradnje komore za duboko hlađenje zamrznute robe, koja se čuva na temperaturi od minus 22 stupnja Celzijeva, povećat će skladišne kapacitete za robu u tzv. minus režimima, što će im osigurati nove klijente. Upravo odluka o prenamjeni najvećeg dijela skladišnog prostora u hladnjače trebala bi znatnije povećati i prihode, iako već ove godinu očekuju rast od pedeset posto.

– Tijekom turističke sezone potražnja za skladištenjem zamrznute robe je ogromna, a kapaciteti su nedovoljni, pa smo bez mnogo razmišljanja krenuli u taj projekt. Kapacitet skladištenja zamrznute robe trenutačno nam je tisuću paleta, a započeta investicija učetverostručit će ga. Uz oko 500 paletnih mjesta hlađenih u plus režimu, bit će dodatnih četiri tisuće paletnih mjesta za robu koju nije potrebno hladiti, što nam je više nego dovoljno jer je njezin obrtaj brži budući da se takva roba u skladištu ne zadržava dugo – tumači Marijana Sjauš, zaposlena na mjestu voditeljice financija.

Ulaganje u proizvodnju leda

Osim povećanja kapaciteta duboko hlađenih skladišta, Marijos Logistika uskoro će imati vlastitu ledanu, odnosno pogon za proizvodnju leda. To će joj popuniti prijevozne i skladišne kapacitete tijekom cijele godine, bilo da je riječ o distribuciji leda bilo zamrznute robe. Prva faza gradnje hladnjače uskoro bi trebala biti gotova, a proizvodnja leda trebala bi početi tijekom iduće godine.

– S obzirom na to da klijentima pružamo uslugu skladištenja i prijevoza, došli smo na ideju da bismo s ne pretjerano velikom investicijom mogli ponuditi i vlastiti led jer znamo da je potražnja za ugostiteljskim ledom velika, budući da prevozimo velike količine takvog leda iz Zagreba za Dalmaciju. Započet ćemo s proizvodnjom 10 do 15 tona leda na dan, a te ćemo količine povećavati sukladno potražnji – ističe Josip.

Na pitanje koliko je isplativ biznis s ledom i koliko će im posto ukupnog prihoda donijeti vlastita ledana Sjauši odgovaraju da se nadaju da će im taj posao ostvarivati više od 10 posto ukupnih prihoda. Sigurni su da će biti jeftiniji jer će osim vlastitog leda imati i vlastitu distribuciju, tako da očekuju da će i potražnja biti velika.

U strukturi prihoda Marijos Logistike skladištenje robe danas čini 15 posto, a ostatak se odnosi na usluge prijevoza, ali taj bi se omjer trebao promijeniti jer veliki rast očekuju upravo od posla skladištenja duboko zamrznutih proizvoda. U sljedećih pet godina ne misle se odmicati u neku drugu branšu, nego nastaviti rast u segmentima prijevoza i skladištenja. Upravo orijentacija na te poslove omogućila im je kontinuirani rast – do kraja godine očekuju prihod veći od četiri milijuna eura, a u sljedećih pet godina planiraju svake godine rasti za oko 20 posto.

– Opremu za ledanu nabavit ćemo u Italiji, a oprema za rashladne komore već je kupljena. Vrijednost investicije proizvodnje leda je oko 200 tisuća eura, što je manji dio ukupne investicije od tri milijuna, koja obuhvaća i postavljanje solarnih panela na krovove skladišta – ističe Josip.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera. 

16. travanj 2024 21:53