Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Meta plaća gotovo 100 tisuća dolara dnevno kazni zbog povrede privatnosti

23. Kolovoz 2023.

Zuckerbergova Meta ponovno se našla na meti regulatora, ovoga puta norveških. Državni regulator rekao je da Meta krši europska pravila o privatnosti podataka te da je ovo slučaj koji bi mogao imati šire europske implikacije.

Zbog navedenog kršenja, norveški je regulator kaznio Metu s milijun kruna (94.145 dolara) dnevno koje plaća od 14. kolovoza, zbog kršenja privatnosti korisnika prikupljanjem korisničkih podataka i njihovim korištenjem za ciljano oglašavanje.

Norveški regulator je izrekao kaznu na tri mjeseca što znači da narednih 90 dana, Meta plaća penale. Naravno da se vlasnik Facebooka i Instagrama žalio na presudu te je zatražio privremenu zabranu tog naloga.

Međutim, kazna je važeća jer ‘Meta ne poštuje europsku Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR)‘, rekla je Hanne Inger Bjurstroem Jahren, odvjetnica koja zastupa regulatora. Na ročištu je dodala kako ‘nema rasprave o tome krši li Meta pravila jer su kršenja GDPR-a očita‘.

Meta se na sudu branila optužujući norveškog regulatora za ‘ubrzani proces‘ koji je onemogućio tvrtki ‘dovoljno vremena za odgovor‘, te da je se tvrtka ‘ već obavezala tražiti pristanak od korisnika‘. Međutim, čini se da se od te obaveze nije dogodilo ništa.

Regulator je i sam to rekao, navodeći da je nejasno kada će i kako Meta tražiti privolu od korisnika te da se u međuvremenu krše prava korisnika.

Norveški regulator bi kaznu mogao učiniti trajnom ako proslijedi svoju odluku Europskom odboru za zaštitu podataka i ako se taj odbor s kaznom složi. To bi također moglo proširiti teritorijalni opseg odluke na ostatak Europe, ali norveški regulator još uvijek nije učinio i taj korak.

24. travanj 2024 08:52