Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Mirjana Sović (Royal Cat Hotel): Razmatram opcije franšiznog poslovanja

21. Travanj 2024.
Mirjana Sović, Royal Cat Hotel
Jedini hrvatski deluxe hotel za mačke koji se nalazi u zagrebačkoj Odri može primiti devedeset mačaka dnevno, a tako dobro posluje da je već odavno popunjeno tri četvrtine kapaciteta za ljeto

Kada je prije pet godina poduzetnica Mirjana Sović otvorila prvi hrvatski hotel za mačke Royal Cat Hotel, bila je to vijest koja je odjeknula u brojnim medijima. Ne samo zbog originalne poduzetničke ideje, nego i zbog toga jer je hotel, tada  smješten u unajmljenom prostoru u Dugom Selu, bio uređen po uzoru na svjetske mačje hotele, ponajprije one u Singapuru. Mirjana Sović proputovala je svijet dok je bila direktorica u automobilskoj industriji u Njemačkoj prije nego što se vratila u Hrvatsku i uplovila u poduzetničke vode.

Na ideju otvaranja hotela za mačke došla je kad je shvatila da u Hrvatskoj takva usluga ne postoji, a to je doznala jer nije imala kamo sa svojim mačkama kad je trebala putovati. Tada je uložila trideset tisuća eura u otvaranje Royal cat hotela koji danas posluje u većem prostoru u Odri u Zagrebu. Poduzetnica Sović sad razmišlja o franšizi, otvaranju istoga hotela u nekim od većih gradova u okolnim državama. Jedina je vlasnica hotela, ali cijelo vrijeme s njom u poslu sudjeluje i poslovna partnerica Rahela Cvitković. Veliko je zanimanje za smještaj mačaka u ovaj hotel, rezervacije za ljeto odavno su u tijeku i kapacitet je već 75 posto popunjen.

– Preselili smo se na novu lokaciju prvenstveno zbog toga što je puno pristupačnija za klijente jer se nalazi blizu zaobilaznice i na putu prema zračnoj luci, a ujedno klijenti koji nam dolaze izvan Zagreba ne moraju ulaziti u grad. Drugi razlog koji nije nimalo manje važan je veličina prostora i veća komocija s obzirom na opseg posla. Novi hotel prostire se na dvije etaže u modernoj novogradnji na 150 metara četvornih. Mace imaju više mjesta, veliki prepoznatljivi Master Playroom s visokim stropom, dvije spavaonice i stubište po kojem se mogu izležavati jer im je u istom napravljen Playground. Kao i dosad, vlasnicima maca koje borave u Royal Cat Hotelu omogućavamo video nadzor putem linka preko kojeg tijekom 24 sata mogu vidjeti svoju macu, njihove čuvalice te sve prostorije hotela u bilo koje doba dana i noći. Novi je hotel opremljen podnim grijanjem, klimom, kaminom, LED televizijom s umirujućom glazbom i programom za mace… Sigurnost nam je na vrhu prioriteta te je cijeli hotel pod stalnim video nadzorom izvana i unutra. Kompletno je osiguran u suradnji s ovlaštenom zaštitarskom tvrtkom i opremljen video nadzorom, alarmom protiv provale, senzorima pokreta, protiv vibracija stakla, loma stakla, vatre, dima, plina, poplave... – kaže Sović.

No ni ovaj prostor, kao što nije bio ni prošli, nije u njenom vlasništvu nego je unajmljen na period od pet godina. Prema riječima Sović, u ovome poslu najteže je unajmiti poslovni prostor jer su vlasnici nepovjerljivi čim čuju o kakvoj se djelatnosti radi. Zbog toga je za ovakvom lokacijom tragala godinu dana. U novom hotelu mačkama je na raspolaganju trideset apartmana; osamnaest VIP i dvanaest Classic. No novost je da je sad mogu postaviti mobilne dodatne apartmana tijekom ljetne sezone jer stalni klijenti popune trideset fiksnih apartmana.

– Sada nam je najveći kapacitet devedeset maca dnevno. Mirna, staložena i pozitivna energija u hotelu za mace zaista je jako bitna. Prostori ne smiju biti pretrpani penjalicama, boksovima i igračkama. Prostorije moraju biti pregledne, lake za održavanje i dezinfekciju, svijetle, prozračne s protokom svježeg zraka. Smještaj je kategoriziran na VIP i Classic. VIP apartmani se razlikuju samo u velični u odnosu na Classic, duplo su veći. Ovo je bitno kad vlasnik ima više maca da  mogu boraviti zajedno u jednom apartmanu. I VIP i Classic smještaj su jednako opremljeni i uključuju sve, osim hrane koju vlasnik po želji može uključiti u ponudu. Kod nas apartmani služe isključivo tome da svaka maca u njemu ima vlastiti kutak mira, hranu, vodu, svježu mačju travu i mačji zahod koji ne dijeli s ostalim nepoznatim macama. To je ujedno i najbitnija stavka kod čuvanja maca, prvenstveno iz higijenskih razloga. Sve mace moraju biti cijepljene, kastrirane i sterilizirane te očišćene od unutarnjih i vanjskih nametnika kako bi mogle boraviti u našem hotelu – kaže Sović.

Dodaje da u zajedničkom prostoru za mačke iz higijenskih razloga nema mačjeg zahoda niti zdjelica s hranom i vodom jer slina i izmet mogu biti prijenosnici raznih virusa i bakterija. Tijekom noći mačke su zatvorene u apartmanima kako bi se izbjeglo da se međusobno ozlijede ili zaglave negdje...

Cijena smještaja ovisi o broju dana i mačaka. Primjerice, boravi li mačka od jedan do tri dana u Classic apartmanu cijena smještaja po danu je 18 eura. U nju je uračunat pijesak i svježa mačja trava, vlasnik mačke mora donijeti hranu. Boravi li mačka dulje od tri dna, cijena smještaja je 16 eura dnevno. VIP smještaj stoji 23 eura dnevno, a dulje od toga 20 eura. Ostavlja li vlasnik više mačaka na čuvanju, druge imaju 50 posto popusta na cijenu. Ako su mačke na čuvanju duže od deset dana cijena se dogovara i ovisi o broju mačaka.        

– Svaki vlasnik dužan je potpisati ugovor o privremenom boravku mace u Royal Cat Hotelu te informirati osoblje hotela o njenom zdravstvenom stanju i navikama hranjenja… – tvrdi Sović. U Royal Cat Hotelu nude i SPA tretman koji uključuje njegu krzna, rezanje kandži i čišćenje uškica. U slučaju da mačka treba terapiju, osoblje hotela joj je daje, ali samo prema preporuci veterinara.

– Klijenti našeg hotela su domaći i strani vlasnici maca. Svakoga ljeta dolaze nam iz Amerike i Kanade i ostavljaju svoje mace po mjesec-dva u hotelu dok oni ljetuju u Hrvatskoj. Imamo puno i klijenata iz europskih zemalja. Klijenti su diplomati, javne osobe, liječnici, sportaši... U prosjeku mace ostaju na čuvanju od pet do deset dana, ali imamo i dugoročno čuvanje koje može biti dvije godine i dulje. Primjerice, ako je vlasnik diplomat i mora na godinu-dvije u Caracas i ne može povesti macu, ostavi je kod nas na čuvanju, transakcijski plaća smještaj sve dok se ne vrati po nju – govori Sović. Prema njenim riječima, zadovoljna je dosadašnjim poslovnim rezultatima jer sve ide prema planu.

– Već je prva godina poslovanja pokazala visoku stopu zainteresiranosti klijenata i mogu reći da su premašena moja očekivanja. Kvaliteta usluge i iskusno čuvanja maca u našem hotelu, te povjerenje naših klijenata pokazali su se kao ključ uspjeha cijele priče. Zahvalna sam  na tomu, te ćemo i dalje zajedno stvarati nove uspomene u novom Royal Cat Hotelu, prvom i jedinom deluxe hotelu za mace u Hrvatskoj. Zbog toga razmatram opcije i model proširenja hotela na druge lokacije, gradove i države, odnosno o franšiznom poslovanju brenda Royal Cat Hotela – navodi Sović.

Dodaje da su mnogi pokušali kopirati ovaj hotel za mačke, ali su brzo zatvorili jer nisu razmišljali o tome da se ovdje ne radi o profitu nego o nečemu neprocjenjivom što nikakav novac ne može zamijeniti, a to je istinska empatija, briga i ljubav prema životinjama. Osim što joj je čuvanje mačaka posao, Sović kao volonterka skrbi o napuštenim mačkama. Prije pet godina pokrenula je projekt Udomi macu u kojem spaja tvrtke i udruge koje skrbe o napuštenim mačkama. Cilj je da pravne ili i fizičke osobe sponzoriraju smještaj za jedan ili više boksova na najmanje šest mjeseci u kojem bi boravile mačke udruga koje su već duže vrijeme kod njih na skrbi te tako napravili mjesta za nove mačke koje trebaju pomoć.

– Naš najveći sponzor projekta Udomi macu bio je Konzum u suradnji s udrugom Prava šapa. Pozivam i ostale koji žele pomoći napuštenim macama da budu dio našega projekta – zaključuje Sović te dodaje da podatci o projektu stoje na web stranici hotela.

06. svibanj 2024 03:04