Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Mplus postao većinski vlasnik slovenske poljoprivredne kompanije Panvita

07. Svibanj 2024.
Darko Horvat

Hrvatski Mplus kupio je 51-postotni udio u slovenskoj poljoprivredno-prehrambenoj Panvita Grupi i na taj se način pozicionirao kao lider u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi. 

Vrijednost transakcije iznosi 50 milijuna eura te će, podložno prethodnom odobrenju nadležnih regulatora (prvenstveno u dijelu koji se odnosi na zaštitu tržišnog natjecanja) i internim odobrenjima, omogućiti rast i ekspanziju kroz daljnje akvizicije, rekli su iz Mplusa. 

Inače, Panvita Grupa jedan je od najvećih aktera na slovenskom poljoprivredno-prehrambenom tržištu posvećenih održivoj proizvodnji visokokvalitetne hrane. Posluje u tri ključna segmenta –  primarnoj poljoprivredi, prehrambenom sektoru te održivoj energetici. Kao jedan od vodećih vertikalno integriranih lanaca poljoprivrednih poduzeća u Sloveniji, zapošljava preko 700 ljudi i obrađuje više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta. U 2022. godini, Panvita Grupa je ostvarila preko 117 milijuna eura u prihodima i EBITDA-u od više od 10,3 milijuna eura.

Prva je tvrtka potpisnica obveza definiranih Kodeksom ponašanja Europske unije (EU) o odgovornom poslovanju s hranom i marketinškim praksama u Sloveniji, u skladu sa smjernicama za zdravu i održivu prehranu. Razvijenim sustavom upravljanja kvalitetom, Panvita osigurava standardiziranu kvalitetu voća i povrća uz visoku nutritivnu vrijednost, a precizna proizvodnja žitarica poput pšenice, ječma i uljane repice rezultira manjim opterećenjem tla.

Podložno prethodnom odobrenju nadležnih regulatora, Mplus Grupa ovom investicijom postaje većinski suvlasnik Panvita Holdinga, uz obitelj Polanič kao najveće suvlasnike preostalog udjela u Panvita Holdingu.

U sklopu novog partnerstva, postojećem vodstvu kompanije koju čine Peter Polanič, kao predsjednik uprave i Toni Balažič, kao izvršni direktor, pridružit će se financijski direktor i predsjednik nadzornog odbora iz redova Mplusa, kako bi se partnerstvo osnažilo resursima Mplus Grupe u području financija, M&A te strateškog rasta i daljnje ekspanzije, uključujući i značajnije širenje izvan slovenskog tržišta.

Širenje na nove industrije 

- Panvita želi postati jedno od vodećih prehrambenih poduzeća u regiji jugoistočne Europe. Središte našeg razvoja, poslovanja i operacija te novostvorene grupe koja se gradi na temeljima Panvite ostaje u Sloveniji, no regionalna partnerstva su od ključne važnosti za povećanje učinka i brzine provedbe naše strategije, a u Mplusu smo prepoznali najboljeg partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite, odnosno nove grupe, u regionalnog lidera. Kroz strateške akvizicije i konsolidaciju unutar sektora u regiji, kao nadogradnje na višedesetljetnu ekspertizu tima u Panviti, u partnerstvu s Mplusom osigurat ćemo dodatan kapital i znanje potrebno za rast i realizaciju naših planova - rekao je Peter Polanič, predsjednik Uprave Panvita Grupe.

Ova investicija označava ulazak hrvatske Mplus Grupe u poljoprivredno-prehrambenu industriju, što je dio šire strategije kroz koju Mplus putem svoje jedinice za M&A konsolidira tržišta regionalnih kompanija u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi te širi svoje poslovanje na nove industrije. Mplus je tako u 2022. godini lansirao HR poslovnu vertikalu (Workplace), a u 2023. pokrenuo  i e-Commerce vertikalu (Eplus Ventures). Vodeći se iskustvom Mplus Grupe u kontekstu ekspanzije kroz akvizicije, obje vertikale realizirale su značajan organski rast.

- Mplus je pokazao da ima vodstvo s vrhunskom ekspertizom koje zna prepoznati prilike za akvizicije i strateški rast. Taj pristup primjenjujemo na sektore gdje vidimo prostor za konsolidaciju. Ulaganje u Panvita  Grupu  je iskorak u novi poslovni segment za Mplus, no kroz svoje postojeće poslovanje u BPO industriji već surađujemo s nekima od vodećih globalnih kompanija u prehrambenoj industriji i to na optimizaciji procesa i razvoju prodaje. Prema istom principu smo izgradili i naše ostale poslovne vertikale, HR i eCommerce - rekao je Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplusa.

Investicija u Panvita Grupu jedna je u nizu ulaganja u Sloveniji koje je Mplus realizirao u proteklih nekoliko godina.

Mplus Grupa u Sloveniji posluje u tri poslovne vertikale - BPO-u, HR-u i e-Commerceu - a prisutna je na tržištu od 2017., kada je preuzela BPO društva Linea Directa i CDE Nove Tehnologije. U 2023. godini ostvarila je partnerstvo s kompanijom Manpower Slovenija te akvizirala tvrtku Konverzija, u čijem je vlasništvu platforma Pink Panda. Danas su i BPO i HR segmenti poslovanja Mplus Grupe među vodećima na slovenskom tržištu.

Usto, Mplus je uložio i u IEDC Poslovnu školu Bled, gdje kao suvlasnik ulaže u nove generacije poslovnih lidera i razvoj talenata. Utoliko Mplus Grupa na Sloveniju gleda kao na domaće tržište, s obzirom na činjenicu da je to zemlja u regiji u kojoj je realizirala najveći broj investicija.

Po finalizaciji ulaganja u Panvitu, podložno prethodnom odobrenju nadležnih regulatora, očekuje se da tako pro forma konsolidirana Mplus Grupa realizira oko 500 milijuna eura prihoda.

17. svibanj 2024 17:27