Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Na burzama oprez zbog oštrog pada Wall Streeta

27. Rujan 2023.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, zaronivši na najniže razine u više od tri mjeseca, jer se ulagači plaše da će kamatne stope američke središnje banke ostati povišene dulje nego što su se nadali.

Dow Jones skliznuo je 1,14 posto, na 33.618 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,47 posto, na 4.273 boda, a Nasdaq indeks 1,57 posto, na 13.063 boda. Pritom su sva tri indeksa zaronila na najniže razine u više od tri mjeseca. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u tehnološkom, 1,8 posto.

Posljedica je to procjena čelnika američke središnje banke da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo. 

I dok to loše utječe na tržište dionica, prinosi na američke državne obveznice dosegnuli su nove najviše razine u 16 godina, pa obveznice postaju sve privlačnija investicija.

- Tržište se i dalje prilagođava višim kamatnim stopama. Kako bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo, raste osjećaj da je tržište precijenjeno, da postojeće cjenovne razine nisu održive... i to je uplašilo kupce - objašnjava Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje agencije Moody‘s da bi zatvaranje državnih službi, premda privremeno, loše utjecalo na gospodarstvo i kreditni rejting SAD-a. Naime, ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine tisuća zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće.

Svake godine u ovo doba republikanci i demokrati pregovaraju o daljnjem financiranju državnih službi, a dogovor obično postignu u zadnji tren.

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi ovoga tjedna trebalo biti objavljeno nekoliko važnih izvješća, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.625 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,97 posto, na 15.255 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 7.074 boda.

Na azijskim burzama oprez 

Na azijskim se burzama danas se trguje oprezno upravo zbog pada Wall Streeta, no na kineskim su burzama cijene dionica porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon dva dana oštrog pada. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,3 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,3 i 0,6 posto.

Rast kineskih burzi zahvaljuje se porukama iz tamošnje središnje banke da će prilagoditi monetarnu politiku i uvesti precizne i snažne monetarne mjere kako bi potaknula rast gospodarstva. Nakon redovne sjednice, čelnici središnje banke pojasnili su i kako će održati dovoljnu likvidnost i podržati stabilan rast kreditiranja. Pozitivno je na kineske burze utjecalo i izvješće prema kojemu je u kolovozu dobit industrijskog sektora porasla u odnosu na isti lanjski mjesec. Zahvaljujući tome, pad dobiti tih kompanija u prvih osam mjeseci ove godine ublažen je na 11,7 posto na godišnjoj razini.

Ti podaci podržali su nade da dosadašnje poticajne mjere kineskih vlasti počinju davati rezultate.

27. travanj 2024 22:29