Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

03. Ožujak 2024.
dionice, burze, burzovne robe, tržišta, tržište, obveznice, dolarfoto Shutterstock

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europski ulagači bili oprezniji.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 39.087 bodova, no S&P 500 porastao je 0,95 posto, na 5.137 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 16.274 boda.

Na početku tjedna ulagači su bili na oprezu jer nisu željeli riskirati uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u, pa su indeksi stagnirali.

Novi podaci o inflaciji bili su u skladu s očekivanjima.

U siječnju je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, nove rekordne razine S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su krajem tjedna jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.682 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 7.934 boda. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 1,8 posto, na 17.735 bodova.

Dolar ostao gotovo nepromijenjen prema košarici valuta

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, dok ulagači procjenjuju kada bi središnje banke zapadnih zemalja mogle početi smanjivati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,02 posto, na 103,87 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti pala 0,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0840 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa je njegov tečaj skliznuo na 150,10 jena.

Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta nisu prošloga tjedna osjetnije oscilirali, a u fokusu ulagača bili su novi podaci o inflaciji.

U SAD-u je u siječnju indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

A kako čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata, dolarov indeks porastao je polovicom tjedna iznad razine od 104 boda.

No, krajem tjedna skliznuo je ispod te razine.

U petak je, pak, Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u veljači skliznula na 2,6 posto na godišnjoj razini, s 2,8 posto mjesec dana prije.

Ti podaci učvrstili su procjene na tržištu da će Europska središnja banka zadržati kamatne stope na rekordnim razinama do polovice godine.

28. travanj 2024 10:11