Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Najveći kineski privatni developer Country Garden upozorava na neizvršenje obaveza

10. Listopad 2023.
Kina, problemi, krah, gospodarstvo, slom

Country Garden, najveći privatni developer u Kini, upozorio je na potencijalno neplaćanje međunarodnih dugova što bi predstavljalo značajan udarac za posrnuli nekretninski sektor u zemlji. Riječ je o tvrtki koja ima oko 200 milijardi dolara obveza i blizu deset milijardi dolara duga denominiranog u dolarima, a u nedavnoj izjavi hongkonškoj burzi rekla je da je propustila plaćanje od 60 milijuna dolara na neke od svojih dugova te očekuje da ‘neće moći ispuniti svoje obveze plaćanja u inozemstvu‘, objavio je Financial Times.

- Takvo neplaćanje može dovesti do toga da relevantni vjerovnici grupe zahtijevaju ubrzanje plaćanja relevantnog duga koji im se duguje ili da poduzmu ovršne radnje - rekla je tvrtka u utorak.

Izjava naglašava iznenadno pogoršanje financijskog stanja Country Gardena, koji je do ove godine izdržao novčanu krizu u sektoru nekretnina nakon neispunjavanja obveza svog konkurenta Evergrandea 2021. Potencijalno neplaćanje također povećava zabrinutost oko kineskog sektora nekretnina, koji obično pokreće više od četvrtine gospodarske aktivnosti u zemlji, ali je već dvije godine u problemima zbog kašnjenja izgradnje i neplaćanja. 

Country Garden priopćio je da je njegova prodaja u prvih devet mjeseci pala za 44 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. i da je pala u rujnu šesti uzastopni mjesec.

- Budući da nije bilo nikakvog materijalnog poboljšanja u prodaji nekretnina u cijeloj industriji, grupa se suočava sa značajnom neizvjesnošću u pogledu raspolaganja imovinom, a očekuje se da će njezina likvidnosna pozicija ostati vrlo teška u kratkom do srednjoročnom roku - rekli su iz grupe.

Country Garden nije platio međunarodne obveznice u kolovozu, što je pokrenulo 30-dnevno razdoblje odgode unutar kojeg je prošlog mjeseca za dlaku izbjegao neispunjenje obveza. U utorak je rečeno da se očekuje da neće izvršiti plaćanja ‘unutar relevantnih razdoblja odgode‘, od kojih jedno istječe sljedeći tjedan, prenosi FT.

Ogromni gubitci 

Sudbina Country Gardena, koji se prije ipak smatrao nešto zdravijim od drugih privatnih developera i prihvatljivim za programe državne potpore, izvršit će pritisak na kineske kreatore politike koji su u početku nastojali ograničiti utjecaj developera 2020. Peking je posljednjih mjeseci povećao svoju potporu sektoru nekretnina i smanjio stope, dok su pojedini gradovi također ublažili politiku osmišljenu za ograničavanje rasta cijena, ali to možda nije dovoljno. 

Plan restrukturiranja Evergrandea, najzaduženijeg developera na svijetu koji je prvi put propustio plaćanje svojih međunarodnih dugova prije dvije godine, poništen je krajem rujna nakon što je tvrtka citirala neodređenu ‘istragu‘ i ukazala na regulatorna ograničenja izdavanja novih novčanica.

Savjetnici međunarodnih vlasnika obveznica koji drže oko šest milijardi dolara u tvrtki u ponedjeljak su se obrušili na developera, rekavši da su ‘ostavljeni u mraku‘ nakon naglog otkazivanja plana. Grupa vlasnika obveznica rekla je da je trenutni ‘osnovni slučaj‘ da će tvrtka biti likvidirana na ročištu u Hong Kongu krajem mjeseca.

Sunac, još jedan bivši veliki privatni developer u Kini, dobio je ovog mjeseca odobrenje za vlastiti plan restrukturiranja vrijedan deset milijardi dolara od suda u Hong Kongu. Problemi Country Gardena također su pogoršali strahove da će se kriza preliti na druge sektore.

Tijekom ljeta, Zhongrong, div kineske financijske industrije s kapitalom od tri trilijuna dolara koji je posuđivao novac programerima, nije platio klijentima. U zasebnoj izjavi za FT, Country Garden je rekao da se nada da će ‘sveobuhvatno riješiti trenutne rizike duga tvrtke u inozemstvu‘. U rujnu je objavio sedam milijardi dolara gubitaka u prvoj polovici godine. 

27. travanj 2024 23:22