Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nakon medija, telekoma, IT-a i turizma, Ivana Šoljan upravljat će političkim rizicima

04. Travanj 2023.
Ivana Šoljan

Tvrtki MKPS (MK Poslovni savjeti), specijaliziranoj za upravljanje političkim rizicima (lobiranjem op.a), pridružilo se poznato  ime na hrvatskoj menadžerskoj sceni - Ivana Šoljan.

Nakon što je dugo vremena bila istaknuta menadžerica u top tvrtkama poput Hrvatskog Telekoma, Iskon Interneta, IN2, Europapress Holdingu, fondu Proficiju, neko se vrijeme nije se pojavljivala u javnosti, ali je bila itekako aktivna kao suosnivačica HUB385, coworking prostora i inkubatora u Zagrebu, te poslovna anđelica u projekte mladih poduzetnika. Osnovala je i dobrotvornu Zakladu Luka, koja financira školarine za talentirane studentice bez ekonomskih sredstava.

- S obzirom na moje dosadašnje iskustvo potpuno je logično bilo pridružiti se timu ljudi koji su vrlo rano predvidjeli konzultantsku nišu čije je vrijeme došlo. Naime, danas više nema poslovnog planiranja bez ozbiljnog razmatranja političkih rizika kojima se tvrtke i organizacije izlažu. Kriza izazvana ratom u Ukrajini to najbolje potkrjepljuje - izjavila je u priopćenju Ivana Šoljan.

Jedna od glavnih vijesti iz hrvatskog biznisa je bio svojedobno njezin prelazak s pozicije članice Uprave T-HT-a u investicijski fond Jupiter Adria koji je imao puno planova, ali vrlo malo njih realiziranih u Hrvatskoj (najavljivala su se ulaganja u vrijednosti 600 milijuna eura). 

U svojoj medijskoj karijeri radila je kao direktorica za marketing i prodaju Globusa, kao članica Uprave OTV-a te kao direktorica strateškog planiranja EPH, gdje je ostala do 1999. godine. Dovela je i strane licence za Playboy i Cosmopolitan.

Sudjelovala je u rađanju Iskona, tada jednog od prvih internet provajdera koji je brzo postao vodeći u zemlji, a razvoj projekta  financijski je podupirao njezin partner, američki poduzetnik Gavin Michael Susman. Unatoč povezanosti s Iskonom, Ivana Šoljan 2002. ulazi u Upravni odboru konkurentskog HT-a, gdje ostaje sve do 2008.

Diplomat i PR-ovac

Kako piše u priopćenju, MKPS je jedna od rijetkih tvrtki u Europskoj uniji specijalizirana za upravljanje političkim rizicima koja u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine, a ima mrežu partnera u Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama, Španjolskoj, Švicarskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Prema podacima Bisnodea, tvrtka je u 2021. imala registrirana tri zaposlena, prihod od gotovo 300 tisuća eura, što je duplo više nego prije pet godina. Dobit je iznosila više od trećine prihoda  (71.500 eura). Glavna osoba koja stoji iza MKPS je vlasnik i osnivač Miroslav Kovačić, s dugogodišnjom karijerom u diplomaciji i odnosima s javnošću.

Kovačić je radio kao diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova osam godina, nakon čega su mu se zaredale funkcije u nadzornim odborima državnih kompanija: Končar, HT, Croatia Airlines, FINA, Odašiljači i veze, jer je za to vrijeme obnašao funkciju državnog tajnika u Sanaderovoj Vladi. Bio je šef Vladina ureda za informatizaciju, od 2004. do 2008. godine, a mediji su ga nazivali Sanaderovim arhitektom e-Hrvatske jer je koordinirao implementaciju projekata poput Hitroreza i Hitro.hr-a.

Nakon odlaska iz Vlade osnovao je s Ratkom Mačekom PR agenciju MPR Strateško komuniciranje koja je ugašena prije više od deset godina te je krenuo u vode političkog i biznis konzaltinga. Kao neke od svojih dosadašnjih klijenata MKPS-a na LinkedIn profilu istaknuo je BCG, McKinsey, Q4 Dublin, ECA Zurich Zagreb, Telegra Zagreb, Pliva Zagreb, TDR Rovinj, Cammeo, EC Bruxelles.

Kovačić je u priopćenju naveo da bi njegovom timu Šoljan trebala pomoći u iskoraku prema novim velikim korporativnim klijentima, s obzirom na povećanu potražnju za njihovim konzultantskim uslugama. Kao pridruženi partner, Šoljan će tako svoj doprinos davati u području poslovnog razvoja portfelja usluga i rasta tvrtke MKPS, ali i adresiranja potreba velikih korporativnih klijenata.

22. travanj 2024 23:30