Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nekadašnji jednorog WeWork podnio zahtjev za bankrot

07. Studeni 2023.

WeWork, pružatelj coworking prostora i nekadašnji veliki jednorog vrijedan 47 milijardi dolara podnio je zahtjev za bankrotom. Tvrtku je 2010. godine osnovao Adam Neumann koji je nekoć simbolizirao kako karizmatični poduzetnici mogu odabrati naizgled staložen sektor, primijeniti sjaj tehnologije i privući kapital kako bi dobili jednoroga, ali kako su gubici rasli zbog rasta kamata i sve većih troškova u nekretninskom sektoru u posljednje dvije godine, tvrtka je postala jedan od najgorih ekscesa ere jeftinog novca.

Ovog je tjedna Neumann izdao izjavu u kojoj je predstojeći bankrot proglasio ‘razočaravajućim‘, a rekao je i da mu je od 2019. godine bilo izazovno promatrati kako WeWork nije uspio iskoristiti proizvod koji je danas relevantniji nego ikad prije. Također je izjavio da bi reorganizacija ‘omogućila WeWorku da se uspješno oporavi‘.

Iz tvrtke su pak priopćili da su postigli sporazum s gotovo svim svojim vjerovnicima o pretvaranju tri milijarde dolara postojećih zajmova i obveznica u dionice reorganizirane tvrtke.

U rujnu je izvršni direktor WeWorka David Tolley obavijestio stanodavce da tvrtka nastoji restrukturirati gotovo sve svoje ugovore o najmu, navodeći ‘nefleksibilan portfelj najma s visokim troškovima‘ kao posljedicu ‘razdoblja neodrživog hiperrasta‘.

‒ Stvarno smo zadovoljni realističnim pristupom koji stanodavci imaju u ovim pregovorima i vrijednošću koju pripisuju tome što imaju WeWork u zgradama. Svakako će neki od ovih pregovora biti sporni, no mnogi neće ‒ rekao je Tolley u intervjuu za Financial Times.

Sve projekcije pale u vodu

Tvrtka je svoj vrhunac doživjela početkom 2019. godine kada joj je tržišna vrijednost procijenjena na 47 milijardi dolara te su tada gotovo svi željeli dio njegove planirane inicijalne javne ponude. S otprilike 16 milijardi dolara investicija od Softbanka i njegovog Vision Funda, tvrtka je zgrabila uredske prostore širom svijeta kako bi ubrzala rast prihoda.

Neumann je nastojao učiniti WeWork brendom životnog stila za generacije koje dolaze, no tvrtka nije mogla ostvariti profit koji bi odgovarao toj viziji. Veliki gubici i zabrinutosti oko korporativnog upravljanja prestrašili su ulagače na Wall Streetu što je rezultiralo i odlaskom Neumanna s pozicije izvršnog direktora. Nakon njegovog odlaska je uslijedila parnica u kojoj su tvrtka i SoftBank platili nekoliko stotina milijuna dolara za nagodbu s Neumannom.

Tvrtka je na burzu ipak izašla 2021. godine uz tržišnu procjenu od devet milijardi eura te se projiciralo da bi do 2024. WeWork mogao ostvariti dvije milijarde dolara operativne dobiti. Projekcije su pale u vodu s obzirom da joj je u prvoj polovici ove godine operativna dobit ostala negativna.  

Ranije je ove godine dovršeno i restrukturiranje bilance kako bi kompanija smanjila svoj neto financijski dug za 1,5 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija joj je pala na ‘sitnih‘ 40 milijuna dolara te se očekuje da će dionice postojećih dioničara biti poništene u stečaju.

Prema pisanju Financial Timesa, WeWork ima više od 700 lokacija diljem svijeta s više od 40 milijuna kvadratnih metara dostupnih za iznajmljivanje. Nešto manje od polovice toga bilo je u SAD-u i Kanadi.

01. svibanj 2024 16:56