Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Neradne nedjelje povećale prodaju samoposlužnih aparata

24. Veljača 2024.
Piše: Anja Milinković

Dok se trgovinama dopušta rad maksimalno 16 nedjelja u godini, radno vrijeme samoposlužnih aparata najčešće je od 0 do 24 sve dane u tjednu pa su razne namirnice poput jaja, sira, mlijeka i steakova, ipak dostupne stalno. Za očekivati je da će prodaja na aparatima za to vrijeme biti povećana, a pogotovo otkako su trgovine mahom prisljene zatvoriti vrata nedjeljom.

– Definitivno je vidljiv porast prodaje u dane vikenda te svaki dan nakon 19 sati. Mislim da je to djelomično vezano uz zabranu rada nedjeljom, a djelomično i uz radno vrijeme naših kupaca – rekao je Branimir Galović, vlasnik tvrtke Eko Nomad u čijem je vlasništvu samoposlužni aparat za prodaju steakova i ostalih mesnih proizvoda. Njihov steakomat, postavljen krajem prošle godine na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, prvi je takav aparat u Hrvatskoj.

S druge strane, samoposlužni aparati koji rade u sklopu trgovine, često imaju isto radno vrijeme kao i ta trgovina. – Naš automat instaliran je u sklopu našeg dućana PET SHOP-a koji inače ne radi nedjeljom, tako da nam je prodaja ostala ista što se tiče volumena – navodi Ženja Moskaljov, vlasnik trgovine Dog&style.

U gotovo svakom poslovnom prostoru ili instituciji nalaze se samoposlužni aparati u koji se ubaci novac i zauzvrat dobije odabrani proizvod. Isprva je bila riječ o aparatima s pićima i slatkim ili slanim grickalicama, no danas postoje takozvani jajomati, kolačomati, siromati, mljekomati, i tako dalje. Riječ je o samoposlužnim aparatima popunjenima proizvodima domaćih OPG-ovaca, ali raznih drugih proizvođača, te se nalaze najčešće na tržnicama i ostalim javnim mjestima gdje je velik protok ljudi.

– Aparati jako olakšavaju prodaju baš zbog toga što rade od 0 do 24 te ljudi u bilo koje doba mogu kupiti proizvod i nema dodatnog troška za osobu koja bi prodavala proizvode – rekli su iz OPG-a Zdolec.

S obzirom da nema dodatnih troškova radne snage, od siječnja 2021. godine poslovanje samoposlužnih aparata postalo je, nakon dvije godine prilagodbe, dio sustava fiskalizacije. Tim sustavom vlasnicima aparata ponuđena je aplikacija kojom se prate izvještaji vezani za prodaju.

Globalno tržište samoposlužnih aparata

Usvajanje pametnih tehnologija, povećana potražnja za gotovim prehrambenim proizvodima prostorima samo su neki od razloga rasta globalnog tržišta samoposlužnih aparata za prodaju hrane. Predviđa se da će samoposlužni aparati za prodaju hrane pokazivati najveću godišnju stopu rasta (CAGR) od čak 8,4 posto u razdoblju od 2023. do 2032. prenosi Yahoo!finance.

Također, najveći tržišni udio pripada aparatima za prodaju pića čineći više od tri petine globalnog tržišnog prihoda, prema podacima iz 2022. godine. Sjeverna Amerika regija je koja čini nešto više od jedne trećine globalnog tržišnog prihoda. Prema podacima američkog udruženja za automatsku prodaju, gotovo 25 milijardi dolara iznosio je prihod od samoposlužnih aparata (engl.vending machine) u SAD-u. Razlog povećanoj potražnji za samoposlužnim aparatima jest promjena načina života i velika potražnja za gotovim jelima također prenosi Yahoo!finance.

Nisu samo prehrambeni proizvodi u ponudi; u samoposlužnim aparatima mogu se pronaći i ostali proizvodi kao što su sredstva za čišćenja automobila, kozmetika ili pak proizvodi za životinje.

Prije pet godina buru na društvenim mrežama pokrenula tvrtka Kylie Cosmetics. Naime, u međunarodnoj zračnoj luci McCarren u Las Vegasu postavili su samoposlužni aparat s vlastitim kozmetičkim proizvodima. S obzirom da se taj samoposlužni aparat nalazi samo na jednom aerodromu, vrlo vjerojatno je riječ o marketinškom triku.

Na hrvatskom tržištu pojavljuju samoposlužni aparati s proizvodima za održavanje automobila koji se nalaze pored autopraonice.

– Postavljen je kao dopuna ponude na samoposlužnoj autopraonici. Sada korisnik može po povoljnim cijenama sam urediti vozilo iznutra i izvana bez puno muke – rekao je Vedran Mesec, vlasnik autopraonice dodajući da je zadovoljan trenutnim prometom.

Također, u brojnim gradovima diljem svijeta vrlo su popularni samoposlužni automati s cigaretama. Tako je 2021. godine globalno tržište samoposlužnih aparta za cigarete procijenjeno na 1,3 milijardi dolara, dok bi do 2031. taj iznos mogao dosegnuti 2,2 milijarde dolara, prenosi Digital Journal.

25. travanj 2024 00:14