Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Novi vlasnik Sunčanog Hvara: Hrvatska obala je najljepša na planetu

21. Studeni 2023.
Mohamed Ali Rashed Alabbar
‘Mohamed Alabbar i njegov Eagle Hills pretekli su američki fond Blackstone i ugrabili najjaču hotelsku kompaniju na jednom od najprestižnijih hrvatskih otoka, otoku Hvaru često nazvanom Capri Jadrana. Otok je poznat po luksuznim hotelima, netaknutim plažama te ulicama popločanih kamenom. Tako Eagle Hills sada posjeduje 20 hotela i više od četiri tisuće soba na obali Hrvatske, uključujući 80 posto hotelskih soba samo u Hvaru.‘
 
Ovako portal Arabian Business danas prenosi vijest o jednoj o najvećih transakcija u hrvatskom turizmu, preuzimanju turističke kompanije Sunčani Hvar, koju su konačno i službeno potvrdili i iz češke CPI Property Group.
 
- Imam dovoljno sreće da sam bio na većini mjesta na svijetu, ali sa sigurnošću mogu reći da je ovo najljepša obala na planetu. A najbolji dio je to što je doista neotkriven. Ljepota, vrijednost, kvaliteta gradova – svakim danom ima više za otkriti i diviti se, zbog čega je Eagle Hills toliko uzbuđen što je dio ove priče - izjavio je za Arabian Business Alabbar, poduzetnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je u hrvatski hotelski biznis ušao 2021. godine preuzimanjem Sunce Hotela od Jake Andabaka.
 
Iznos najnovije transakcije, koja je u fazi zaključivanja papirologije, bit će poznat uskoro po objavi na Frankfurskoj burzi, gdje je izlistan češki fond koji je bio na Hvaru od 2014. godine, no Liderovi izvori slažu se da je upravo cijena presudila u odluci hoće li na Hvar doći arapski ili američki ulagač. Također, to što je Blackstone izvisio u ovom nadmetanju ne znači da ih možda uskoro ne bi mogli vidjeti u nekom drugom projektu u Hrvatskoj, doduše prvo ga treba pronaći, kažu izvori Lidera upućeni u slučaj.
 
- Ovo je bila napeta igra, a tko god da je od ova dva takmaca preuzeo Sunčani Hvar, to je dobra vijest i za kompaniju i za otok, jer se radi o ozbiljnim investitorima koji znaju što rade i imaju resurse da transformiraju proizvod i destinaciju i podignu konkurentnost. Eagle Hillsu se očito svidjelo dosadašnje iskustvo s investicijom u Sunce hotele, uključujući i profitabilnost koju dobivaju u ovakvim projektima. I na Hvaru su dobili projekt koji ima dobar potencijal za rast, i od njih se očekuje da vrlo brzo definiraju smjer budućeg razvoja - kažu naši sugovornici koji su vrlo aktivno pratili cijeli proces.
 
Za prodavatelja, ovo će biti potez kojim će CPI Property Group smanjiti zaduženost, a spekulira se da je Sunčani Hvar prodan za oko 200 milijuna eura. Sunce Hotele su platili oko sto milijuna eura, a lani i ove godine su u obnovu hotela uložili još oko 54 milijuna eura.  

Rijetko kvalitetna investicijska prilika

Ono što je bitno oko ovog slučaja jest da pokazuje da je Hrvatska ulaskom u Schengen i eurozonu postala jednako zanimljiva za ulaganja kao i druge zemlje Mediterana. Zbog toga se može očekivati da će Blackstone u nekoj budućnosti tu potražiti novu priliku. No, tu na red dolazi hrvatska administracija i nedostatak projekata poput Sunčanog Hvara, unatoč velikom potencijalu koji leži u neiskorištenoj državnom imovini. Primjer su Kupari, projekt koji je još uvijek daleko od realizacije koja je bila predviđene ugovorima s državom.
 
Konzultantica Sanja Čižmar ističe da se na hrvatskom tržištu rijetko pruža tako kvalitetna investicijska prilika u turizmu, pogotovo imajući u vidu da je bivši vlasnik obavio značajna ulaganja u portfelj Sunčanog Hvara te tako uskladio proizvod sa zahtjevima tržišta, a Hvar je sam po sebi destinacija koja je dobro pozicionirana na internacionalnom turističkom tržištu.
 
- Udio direktnih stranih investicija u turizam je kod nas vrlo nizak iz jednostavnog razloga: investicije u turizmu se svode na osvajanje atraktivnih lokacija ili portfelja. Prostor je najvrjedniji resurs u turizmu, a kvalitetnih lokacija odnosno portfelja za prodaju nema mnogo, budući da su uglavnom u vlasništvu jakih domaćih turističkih grupa. Hrvatska je posljednijih godina globalno prepoznata kao atraktivna mediteranska turistička destinacija pa to povećava interes stranih investitora, iako je broj realiziranih transakcija relativno malen - kaže Čižmar.
 
U konkretnom slučaju, iako kaže da ovo preuzimanje nije iznenađenje, Čižmar smatra da bi u slučaju Sunčanog Hvara mnogi rado vidjeli Blackstone kao investitora jer bi tako posredno Hrvatska dobila na rejtingu na globalnom investicijskom tržištu. No, vjerojatno je spremnost na kupnju te s tim povezana financijska ponuda investitora Alabara bila presudna za realizaciju ove transakcije, zaključuje konzultantica.
26. travanj 2024 18:06