Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Novo Nordisk po vrijednosti nadmašio Teslu i Visu

08. Ožujak 2024.
Globalni hit za mršavljenje, Wegovy, nastao je iz Ozempica, lijeka za dijabetes tipa 2.foto Shutterstock

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk postaje sve značajnija burzovna zvijezda na globalnoj razini, nadmašivši po vrijednosti i mnogo razvikaniju Teslu. Kako prenosi Reuters, tržišna kapitalizacija Novo Nordiska dosegnula je 566 milijardi dolara. Time je taj farmaceut postao vredniji od američkog proizvođača električnih automobila koji na burzi vrijedi 562,2 milijarde dolara, ali i kartičarskog diva Visa čija je tržišna kapitalizacija 563,4 milijarde dolara.

Skok za dvije pozicije

Novo Nordisk time je zauzeo 12. poziciju na ljestvici najvrednijih svjetskih kompanija, što je dvije pozicije više nego dan ranije. Takav rezultat posljedica je skoka cijene dionice danske kompanije u četvrtak za osam posto, na novu rekordnu razinu od 916 danskih kruna (904 eura). Naime, investitore je oduševila vijest da novi lijek za smanjenje tjelesne težine pokazuje odlične rezultate u prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Prema tvrdnjama kompanije, lijek u obliku tableta pod nazivom amycretin omogućio je smanjenje tjelesne težine za više od 13 posto nakon 12 tjedana primjene. To je znatan napredak u odnosu na Wegovy, lijek Novo Nordiska za kojim je globalno tržište ‘poludjelo‘. Wegovy je u kliničkim ispitivanjima pokazao da omogućuje gubitak šest posto kilograma nakon 12 tjedana primjene, a 15 posto nakon 68 tjedana.

Koliki je uspjeh polučio Wegovy pokazuje i podatak da je vrijednost dionica Novo Nordiska skočila za tri puta od lipnja 2021. kada je Wegovy došao u američke ljekarne. - Novo Nordisk jasno je pokazao da će amycretin molekula oblikovati temelj za brzo rastući niz lijekova ove kompanije - napisao je u bilješci klijentima Seamus Fernandez, analitičar tvrtke Guggenheim.

Dva globalna lidera

Berenbergovi analitičari su izračunali da se gotovo polovica trenutne burzovne vrijednosti Novo Nordiska temelji na očekivanim uspjesima lijekova koji su još u eksperimentalnoj fazi. Podsjetimo, Wegovy je lijek nastao iz Ozempica, lijeka za dijabetes tipa 2. Nakon uspjeha ta dva lijeka, danski farmaceut priprema nove lijekove za gubitak tjelesne težine koji ciljaju hormone pod nazivom amylin u gušterači koji reguliraju osjećaj gladi.

Veliki konkurent Novo Nordisku je američka kompanija Eli Lilly koja trenutno ispituje učinkovitost svog lijeka orforgliprona. Klinička ispitivanja trenutno su na sredini puta, a rezultati pokazuju smanjenje tjelesne mase za gotovo 15 posto, ali nakon 36 tjedana uporabe. Novo Nordisk i Eli Lilly trenutno su lideri na tržištu lijekova za smanjenje tjelesne težine, koje će po procjenama analitičara vrijediti 100 milijardi dolara do 2030. godine.

26. travanj 2024 23:58