Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Od 1. travnja kreću prijave za potpore za kreativne i kulturne industrije od 33 milijuna eura

06. Ožujak 2024.

Prvog travnja 2024. godine kreću dugo iščekivane prijave na dodjelu bespovratnih sredstava ‘Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija‘, za što je raspoloživo više od 33 milijuna eura. Projektni prijedlozi će se zaprimati do 31. svibnja 2024. nakon čega slijedi evaluacija i rangiranje te u konačnici i ugovaranje najuspješnijih projekata.

Inače, riječ je o natječaju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) čiju su objavu poduzetnici očekivali početkom 2023. godine. HUP Udruga profesionalaca za fondove EU (HUP EUPRO) pozdravlja otvaranje natječaja namijenjenog kreativnim i kulturnim industrijama čija je konkurentnost bila značajno poljuljana zbog nemogućnosti poslovanja uslijed COVID-19 pandemije 2020. i 2021. godine. Za sredstva će se natjecati poduzetnici, udruge i građani iz područja arhitekture, dizajna, elektroničkih medija, proizvodnje i distribucije filmova, audio-vizualne djelatnosti, glazbenici, muzeji  i nakladnici.

HUP EUPRO kao i HUP Koordinacija kreativnih i kulturnih industrija aktivno su sudjelovali u oblikovanju samog Poziva, no on je od prvih nacrta prošao kroz nekoliko izmjena stoga je sada pred prijavitelje kao i stručnjake za pripremu projektne dokumentacije stavljen izazov pažljivog proučavanja konačne verzije Uputa za prijavitelje. Ono u čemu se natječaj u bitnome razlikuje od prvih nacrta koje je zagovarao HUP, a u konačnoj verziji nije uvaženo, je mogućnost izgradnje koja nije prihvatljiva. Ipak, iz udruge smatraju pozitivnim da je u prihvatljivim troškovima ostao trošak preuređenja ili modernizacije zgrade tj. poslovnog prostora te opremanja.

S obzirom na spomenuto duže čekanje otvaranja ovog natječaja (više od godinu dana), iz HUP EUPRO pozivaju nadležna tijela da osiguraju potrebne dodatne kapacitete kako bi se ocjenjivanje i ugovaranje projekata napravilo u što kraćem roku, a kako bi poduzetnici imali dovoljno vremena za provedbu projekata. Kao što je poznato, sve investicije NPOO-a moraju biti dovršene do kraja lipnja 2026. godine.

26. travanj 2024 22:29