Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Od početka 2023. cijena kakaovca skočila nevjerojatnih 125 posto

11. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Globalni indeks pritiska na dobavljačke lance (Global Supply Chain pressure Index) porastao je u siječnju na -0.11 ili za 0,4 boda u odnosu na prosinac lani. Kada je indeks u negativnom ‘teritoriju’, to je dobra vijest, jer znači da popuštaju pritisci na dobavne lance te da će potražnja biti zadovoljena.

Indeks je gotovo cijelu 2023. godinu proveo u negativnom teritoriju, no uslijed eskalacije sukoba u Sueskom kanalu, indeks se ubrzano povlači iz negativnog teritorija. Glavni uzroci novog rasta indeksa su eskalacija u Crvenom moru, koja ometa dobavne lance svijeta te rat na Bliskom istoku. Napad Huta u Crvenom moru utječe na rute brodova koji sada moraju pronaći zamjenske rute koje im povećavaju vrijeme dostave roba kao i troškove, stoji u najnovijem HUP-ovom fokusu tjedna. 

Indija kao najveći svjetski izvoznik riže tako bilježi snažan pad potražnje za Basmati rižom jer je cijena postala previsoka za stanovnike Europe zbog promjene rute. Stanje u Kini pogoršava učinak na globalne lance, jer Kina ekonomski usporava. Niti Euro područje ne stoji najbolje. Njemački industrijski podaci su u padu, BDP je blizu tehničke recesije, što utječe na dobavne lance prema Europi.

Daljnja eskalacija sukoba povećava pritiske na dobavne lance te usporava protok robe, što pogoni inflaciju. Cijena kakaovca na 5,800 dolara po toni dosegla je povijesno najvišu razinu, promatrano kroz zadnjih 46 godina. Od početka 2023., cijena kakaa skočila je čak 125 posto.

Razlog nedavnom strelovitom rastu cijene kakaovca krije se u neizvjesnosti od vremenske prognoze odnosno bojazni da će suho vrijeme uz kombinaciju snažnog, suhog i pjeskovitog vjetra Harmattan pogoditi ured kakaovca te će znatno utjecati na sječu i ubiranje plodova u zapadnoj Africi u travnju.

Sadašnje brojke sugeriraju kako žetva kakaovca već sad jako zaostaje za prošlogodišnjim brojkama, što je već četvrtu godinu zaredom da će tržište kakaovca imati problema s deficitom outputa. Prema procjenama izvoznika, dolasci pošiljaka kakaovca u luke Obale Bjelokosti, koja je najveći svjetski proizvođač kakaovca, bila su manja za 35 posto u razdoblju od početka berbe u listopadu do kraja siječnja negoli u istom periodu prošle godine.

Uz sve poteškoće, samo je pitanje vremena kada će cijena kakovca prebaciti razinu od 6,000 dolara po toni.

27. travanj 2024 09:22