Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Oprezno trgovanje na početku tjedna na azijskim burzama

19. Veljača 2024.

Na azijskim tržištima u ponedjeljak se oprezno trgovalo, jer investitori procjenjuju da su slabe šanse za brzo smanjenje kamatnih stopa na globalnoj razini, jedino su kineske burze, nakon povratka s novogodišnjih praznika, ostvarile znatnije dobitke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jutros je bio u minusu 0,1 posto, nakon prošlotjednog rasta za 2 posto. Burzovno trgovanje na azijskim burzama prigušeno je zbog praznika u SAD-u, zbog čega u ponedjeljak neće raditi Wall Street.

Japanski Nikkei oko 6,30 sati bio je u minusu 0,19 posto, nakon prošlotjednog skoka za više od 4 posto. Istodobno, australski ASX bio je u plusu 0,1 posto, a indeks šangajske burze za 0,55 posto.

Kineska burza ostvarila je nešto veći plus, započevši s radom akon tjedan dana kineskih novogodišnjih praznika. Najviše su pritom porasle cijene dionica turističkih tvrtki, u prosjeku za 1,2 posto, na krilima vijesti da su prihodi od turizma zbog kineske Nove godine porasli za 47 posto u odnosu na lani, pri čemu je ostvareno čak 61 milijun putovanja.

No, iako je kineski blue chip indeks CSI300 ojačao jutros 0,55 posto, povrh 6 posto rasta u tjednu prije praznika, ipak je i dalje u minusu od početka godine za jedan posto te za 43 posto u odnosu na vrhunce postignute 2021. Nasuprot tome, japanski Nikkei u plusu je od početka godine za gotovo 15 posto te je nadomak rekordne razine od 1989. godine.

Kineska središnja banka zadržala je u nedjelju kamatne stope nepromijenjenima, no kako drugom najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti deflacija, analitičari procjenjuju da slijede daljnji monetarni poticaji. To se, međutim, ne može reći za Fed, budući da indeksi proizvođačkih i potrošačkih cijena potkopavaju nade u skorašnji početak smanjivanja kamatnih stopa.

Bruce Kasman, ekonomist iz JPMorgana, napominje da bi stopa temeljne inflacije potrošačkih cijena, koju Fed preferira, u siječnju mogla porasti za 0,5 posto. Prognoze tržišta da bi Fed mogao u svibnju sniziti kamatne stope pale su tako na svega 28 posto, a to se prije svega nekoliko tjedana smatralo gotovom stvari. Ujedno, tržišta sada očekuju da bi do kraja godine Fed mogao sniziti kamatne stope za manje od jednog postotnog boda.

Na deviznim tržištima, pak, rastući prinosi po obveznicama pritišću dolar, pa je euro poskupio prema dolaru za 0,06 posto, na 1,0781 dolar. Istodobno, tečaj dolara prema jenu oslabio je 0,14 posto, na 149,99 jena. Istodobno, dolarov indeks blago je oslabio, za 0,05 posto, na 104,2 boda.

27. travanj 2024 06:23