Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ovogodišnja lista 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa donosi velike promjene

06. Prosinac 2023.

Ovogodišnje, punoljetno izdanje Liderove rang-liste tristo najmoćnijih predsjednica i članica uprava te članica nadzornih odbora prema njihovoj upravljačkoj moći, koju Lider objavljuje u suradnji s tvrtkom Dun&Bradstreet, otkrilo je da je upravljačka moć pedeset predsjednica uprava porasla sa 6,1 milijardu eura u 2021. na 14,2 milijarde eura u 2022., što je rast od 131 posto. Značajan je to rast i velika promjena u odnosu na posljednjih nekoliko godina.

Rang-lista također je pokazala da je upravljačka moć tristo najmoćnijih žena koje dolaze iz 166 hrvatskih tvrtki 2022. porasla na rekordnih 67,9 milijardi eura, što je čak 43 posto više nego 2021., kad je njihova upravljačka moć vrijedila 47,4 milijarde eura. Na prvu se, međutim, može steći dojam o većoj ženskoj zastupljenosti u menadžmentu, ali dobar dio tog velikog porasta ženske upravljačke moći može se pripisati povećanju prošlogodišnjih prihoda najvećih kompanija u Hrvatskoj.

Naime, ovogodišnja Liderova rang-lista 1000 najvećih pokazala je rast prihoda hrvatskih kompanija od 32 posto u 2022., a 129 ‘milijardera‘, konsolidiranih grupacija i samostalnih kompanija s prihodom većim od milijardu kuna u 2022. zabilježilo je rast od 38 posto.

U novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera otkrijte najveće novosti na popisu 300 najmoćnijih žena hrvatskoga biznisa te tko se sve našao na listi top 10 najmoćnijih, pri čemu se uz prihode u obzir dodaju i neki drugi kriteriji poput vlastitog doprinosa i utjecaja poslovanju, ali i ukupnom gospodarstvu Hrvatske.

Također, sutra na trinaestoj Liderovoj konferenciji ‘Žene u biznisu‘, koja se održava u zagrebačkoj Laubi, otkrivamo i nagrađujemo top 10 najmoćnijih žena hrvatskoga biznisa.

Dakako, veseli čuti da ženska upravljačka moć u Hrvatskoj raste, no proteklu su poslovnu godinu sve industrije obilježile neizvjesnosti poput inflacije, ratova, geopolitičkih i energetskih nestabilnosti, krize te recesije. Deset najmoćnijih žena u članku otkriva s kojim su se sve izazovima susrele, kako su ih prevladale te kakve prilike vide u nadolazećoj 2024. godini.

28. travanj 2024 01:04