Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pad na početku tjedna: Ulagači na burzama nisu skloni rizičnijim investicijama

18. Rujan 2023.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale, nakon prošlotjednog rasta, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči sjednice čelnika američke središnje banke na kojoj će se odlučivati o kamatnim stopama.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, izgubivši dio prošlotjednih dobitaka. Pritom su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1 posto, dok su u Šangaju blago porasle. U Japanu se danas zbog praznika ne radi.

Prošloga su tjedna kineske burze porasle, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz tamošnjeg gospodarstva, no već jutros su burzovni indeksi pali zbog novih problema na nekretninskom tržištu.

- Unatoč ohrabrujućim naznakama stabilizacije, nekretninski sektor i dalje je puzzla koja nedostaje u cijeloj ekonomskoj slici - kaže Tommy Xie, direktor istraživanja u OCBC banci.

Negativno na tržište utječe i pad cijena dionica na Wall Streetu u petak, zbog čega su tamošnji burzovni indeksi tjedan završili s gubicima. Uz to, ulagači ne žele riskirati uoči sjednica američke i još nekoliko velikih središnjih banaka u svijetu. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji više od 90 posto izgleda da Fed na predstojećoj sjednici neće dodatno povećati kamate. Osim toga, postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome.

No, ulagači su oprezni jer su uvijek moguća iznenađenja, a nakon ove sjednice Fed će objaviti i nove projekcije po pitanju gospodarstva i kamatnih stopa. S nestrpljenjem se čeka i što će na konferenciji za medije u srijedu kazati predsjednik Feda Jerome Powell.

Dolar blago oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon devet tjedana neprestanog rasta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,29 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105,33 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 147,80 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,10 posto, na 1,0665 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, pa je trend njihova rasta ušao u četvrti tjedan. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,71 posto, na 94,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,90 posto, na 91,57 dolara.

24. travanj 2024 05:16