Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pobjednici krize za krizom: Stvaranje vrijednosti stalno im je u mislima – i strategijama

06. Travanj 2024.
Održati stabilno i profitabilno poslovanje i u teškim uvjetima, ako je suditi prema planovima i taktikama vodećih kompanija u svojim sektorima, ne zvuči previše komplicirano. Uče, inoviraju, ulažu, izvoze i pripremaju se za održivu budućnost

Svijet je na rubu velikog rata, obožavatelji pokolja prizivaju uporabu nuklearnog oružja, klima je nepredvidiva, sudnji dan ceri se iza ugla…, ali njih to nimalo ne zabrinjava. Riječ je o velikim tvrtkama – sektorskim liderima koji ne žive od bombastičnih medijskih vijesti za sijanje kaosa ili rezultata izbora, nego svoje ratove vode na tržištu kvalitetom proizvoda i usluga te znanjem i ulaganjem u poslovanje. I uvijek – pobjeđuju. Iako i na njih loše utječu problemi s opskrbom, nedostatak radnika, inflacija, klimatske promjene, ratovi, sektorski lider lakše se nose s poslovnim nevoljama od manjih tvrtki. Dok se doima da svijet srlja u pakleni ponor, velike i moćne tvrtke postavljaju dugoročne ciljeve uzimajući u obzir sve otegotne okolnosti, ali uzdajući se u vlastitu snagu, kapital, znanje i tržišni utjecaj.

Ne misle stati ni s novim investicijama jer je ulaganje u nove kvalitetne proizvode i u nove tehnologije siguran put u budućnosti, opstanak i konkurentnost na tržištu unatoč kaosu koji nas okružuje.

– U budućnosti će farmaceutska industrija morati odgovoriti na rastuće potrebe u prosjeku sve starijeg stanovništva i donositi napredne terapije koje će osigurati da danas neizlječive bolesti postanu kronična stanja te kontinuirano unapređivati kvalitetu života. Sve se više upotrebljavaju personalizirane biološke terapije, no one poskupljuju liječenje, zbog čega će jedan od prioriteta ostati pronalaženje učinkovitih i širem krugu pacijenata dostupnih načina liječenja. Tomu će pridonijeti nove tehnologije koje se zasnivaju na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, a koje već i danas znatno utječu na ubrzavanje pronalaska i razvoja novih lijekova. U budućnosti vidimo sve užu specijalizaciju pojedinih organizacija s obzirom na brz napredak znanosti pa se očekuje više suradnje s drugima kako bismo odgovorili na nove potrebe pojedinaca i društva – kaže predsjednik Uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan i dodaje da se predviđa kreiranje novih tehnologija koje će minimizirati potencijalne negativne utjecaje na okoliš i izazvati niz promjena u cijelome opskrbnom lancu.

– U skladu s tim nova Tevina strategija predviđa veće fokusiranje na inovativne lijekove, što ne isključuje kompleksne generički lijekove, nego donosi selektivnije odlučivanje i veća ulaganja u istraživanje i razvoj. Nedavno je potpisan i ugovor sa Sanofijem o zajedničkom razvoju nove molekule za Chronovu bolest. Kao jedna od Tevinih ključnih lokacija iznimno smo ponosni na to što u Zagrebu imamo priliku razvijati inovativne lijekove, a nedavno smo u SAD-u registrirali prvi sintetički proizveden lijek koji je usporediv s biološkim – iznosi Furjan.

Prema njegovim riječima, nastavak ulaganja u nove i napredne tehnologije stvorit će preduvjet za ostvarenje Plivinih ciljeva i pridonijeti sigurnosti, brzini i kvaliteti proizvodnje te opskrbnog lanca.

Učinkovita rješenja

Prema riječima predsjednice Ericssona Nikole Tesle​ Gordane Kovačević, ta kompanija prati promjene u industriji, tržišne projekcije, analizu sadašnjih i budućih tehnoloških trendova te ekonomskih te socioloških kretanja.

– Strategiju temeljimo na tehnološkom vodstvu zasnovanom na naprednim rješenjima i portfelju svoje kompanije, Ericssona i partnera, inovativnim rješenjima za segment industrije i društva, troškovnoj učinkovitosti, inovativnosti i kompetencijama svojih zaposlenika te snažnoj lokalnoj prisutnosti. Kontinuirano investiramo u nove poslovne modele, razvoj proizvoda i strateških kompetencija za poslove budućnosti. U suvremenim rješenjima za kupce i svoje poslovanju primjenjujemo najnovije tehnologije poput umjetne inteligencije i strojnog učenja, što omogućuje učinkovitije poslovanje i smanjenje troškova te inovacije. U godinama pred nama ti će se alati upotrebljavati sve više, promjene će biti iznimno brze. Pripremamo se za svoju održivu budućnost – kaže Kovačević i napominje da uz nestabilnu političku situaciju na izvoznim tržištima vode računa i o regulativnim pitanjima, dostupnosti radne snage, konkurenciji izvan EU-a i njezinu načinu rada, novim tehnologijama poput OpenRAN-a i satelitske komunikacije, novim konkurentima koji poslovanje temelje na klaudifikaciji i digitalnoj transformaciji.

– I u budućnosti pružateljima telekomunikacijskih usluga planiramo isporučivati energetski efikasna rješenja te u povezanom i umreženom društvo omogućavati kreiranje nove vrijednosti. Korisnicima u odabranim segmentima industrije i društva i dalje ćemo s pomoću niza svojih proizvoda rješenja i usluga omogućavati provedbu učinkovite i sveobuhvatne digitalne transformacije, što je jedan od važnih preduvjeta za daljnji napredak cijeloga društva – iznosi Kovačević.

Strateški prioriteti

Glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić tvrdi da u okružju globalnih geopolitičkih napetosti i ekonomskih neizvjesnosti nije lako predvidjeti što nosi budućnost. Prema njegovim riječima, nastavak rata u Ukrajini, sukob između Izraela i Palestine, inflacija, volatilnost energetskih tržišta i tehnička recesija u eurozoni iznimno su složeni i intenzivni izazovi kakve politički lideri i menadžeri u ovom dijelu svijeta nisu iskusili desetljećima.

– Sve te krize nastavljaju se na razdoblje pandemije koronavirusne bolesti, dakle već godinama živimo u uvjetima svojevrsnog izvanrednog stanja u kojem se samo mijenjaju uzroci šoka. Pred nama je i megaizborna godina čiji bi rezultati, uz ratove i sve snažnije posljedice klimatskih promjena, mogli odrediti budućnost svijeta. Za deset godina JGL vidim kao uspješnu, brzu, pametnu kompaniju u čije proizvode pacijenti i potrošači vjeruju. Vidim i velike investicije na zapadna i azijska tržišta, a tu su i nove investicije u naše tehnologije. Vidim zadovoljne i ponosne ljude – kaže Vučić ističući da upravljanje kompanijom u vremenu​ VUCA-e (engl. volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) zahtijeva brzu i fleksibilnu prilagodbu.

JGL-ova strategija utemeljena je na tri globalna megatrenda i omogućuje da na krize, nagle tržišne promjene i sve veća očekivanja kupaca reagira fleksibilno i inovativno.

Istraživanje i razvoj

Čak je i za Dukat, najvećeg otkupljivača mlijeka u zemlji s više od 110 godina baštine i posvećenosti otkupu i preradi mlijeka te potpori stočarima, potrošačima i zajednici, predviđanje sljedećih deset godina prilično izazovno. Navodi to direktor tog poduzeća Zoran Ković i dodaje kako će razvoj klimatskih, geopolitičkih, gospodarskih i regulativnih dinamika neizbježno utjecati na domaći mliječni sektor, pa tako i na Dukatovo poslovanje.

– Međutim, mogu biti siguran u to da ćemo nastaviti razvojni put koji se temelji na otkupu i preradi domaćeg mlijeka te da će ulaganja u naše stočare ostati ključan stup naše strategije – ističe Ković.

Najavljuje da će visoko na popisu prioriteta te kompanije, kako danas tako i u sljedećih deset godina, biti ulaganja u istraživanje i razvoj inovativnih mliječnih proizvoda, razvoj vještina, znanja i zadovoljstva zaposlenika, prilagodba poslovanja načelima održivosti te smanjenje ekološkog otiska.

– Klimatske promjene, koje će neizbježno smanjiti proizvodnju mlijeka, zahtijevat će od nas da se prilagodimo novim izazovima, uključujući nužnost smanjenja ugljikova otiska u cijelome opskrbnom lancu, optimizaciju korištenja resursa te prelazak na obnovljive izvore energije. S pouzdanjem u svoju posvećenost domaćem mlijeku, kvaliteti, inovaciji i održivosti, siguran sam da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove koji dolaze te zadržati i ojačati lidersku poziciju u industriji – uvjeren je Ković.

Grupa Vindija, koja ove godine obilježava 65. godišnjicu osnutka i neprekidnog uspješnog poslovanja, jedan je od stupova domaće prehrambene industrije.

– Kao u potpunosti hrvatska kompanija te tržišni lider imamo dodatnu odgovornost i zadaću, u ovim izazovnim vremenima, pridonijeti stabilnosti, podizanju samodostatnosti i razvoju domaće prehrambene industrije u cijelosti – poručuju iz Vindije koja kontinuirano ulaže u inovacije postojećih proizvoda, nove proizvodne linije i brendove te nova ekološki prihvatljiva pakiranja proizvoda.

Iz Hrvatskog Telekoma poručuju da je veoma nezahvalno predviđati, osobito kad je riječ o deset godina unaprijed, a posebice u trenutačnim nestabilnim vremenima u kojima se enormne promjene događaju gotovo iz dana u dan. No HT će ostati usredotočen na investicije u svoju mrežu, osobito optičku i 5G. U 2023. tvrtka je, navode, povećala ionako najveća ulaganja na tržištu, koja su zajedno s onima u spektar iznosila 361,4 milijuna eura. Ulaganjem od 135,3 milijuna eura u radiofrekvencijski spektar na dražbi za postojeće frekvencije HT je osigurao najveći udio mobilnog spektra na tržištu.

– To zajedno sa 5G spektrom osiguranim na dražbi 2021. znači da HT ispunjava preduvjete za zadržavanje statusa vodeće mobilne mreže u sljedećih petnaest godina te istodobno kontinuirano dodatno poboljšava mobilnu mrežu – poručuju iz HT-a. Nastavit će ulagati u gigabitnu optičku infrastrukturu i širenje 5G mreže te transformaciju svojeg operativnog modela digitalizacijom i korištenjem novih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju. Ta kompanija provodi i sveobuhvatnu strategiju održivog razvoja, razvija portfelj usluga IKT-a i inovativnih mrežnih rješenja, pri čemu vodi brigu o uzornom korporacijskom upravljanju i najvišim etičkim standardima. Potrošnju energije smanjila je za tri posto i emisije CO2 za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu te zaključila prvi virtualni sporazum PPA ​ u zemlji, što je važna prekretnica u njezinoj energetskoj strategiji. 

30. travanj 2024 11:00