Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Quattro logistika u vlasništvu mirovinskih fondova izlistala dionice na ZSE. Otkrivamo čime se bavi

15. Lipanj 2022.
Quattro logistika PPZ

Nova dionica kojom se može trgovati na Zagrebačkoj burzi je ona tvrtke Quattro logistika nakon što je odobreno uvrštenje na redovito tržište 32.500.005 redovnih dionica. Riječ je inače o malo poznatoj tvrtki koju je u svibnju prošle godine osnovao Interkapital vrijednosni papiri, a onda su samo dva mjeseca kasnije, u srpnju Quattro logistiku preuzeli PBZ Croatia osiguranje (60 posto) i Erste plavi (20 posto) te Croatia osiguranje (20 posto).

Glavna djelatnost društva je ulaganje u industrijske i logističke nekretnine u Hrvatskoj i regiji. Temeljni kapital je 325 milijuna kuna, a respektabilan je i sastav nadzornog obora. Predsjednik NO-a je poznati porezni stručnjak Hrvoje Zgombić, njegov zamjenik je Karlo Došen, direktor riznice i računovodstva u HT-u i bivši član uprave Petrokemije, a članovi su Tomislav Pokaz, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i predsjednik NO-a Petrokemije, Toni Jeličić-Purko, predsjednik uprave tvrtke Stanovi jadran i sin poznatog investicijskog stručnjaka Miroslava Jeličića-Purka te Damir Čukman, osnivač i predsjednik uprave investicijskog društva N3 Capital Partners.

Što je bio razlog osnivanja Quattro logistike nije nam mogao reći njezin direktor Dalibor Fell, no samo dva mjeseca kasnije, upravo kad su fondovi i osiguravajuća kuća preuzeli kompaniju od Interkapitala, Quattro logistika je postala vlasnik tvrtke Poslovni park Zagreb (PPZ) koja ima četiri hale namijenjene skladištenju, prepakiranju i distribuciji robe te restoran u poduzetničkoj zoni Sveta Nedelja. Riječ je o skladišno-logističkom kompleksu koji se prostire na gotovo 230 tisuća četvornih metara, svega 500 metara od autoceste Bregana-Zagreb-Lipovac te svega šest kilometara od Zagreba i granice sa Slovenijom.

- Položaj Poslovnog parka Zagreb omogućuje vrhunsku prometnu povezanost s obzirom da se nalazi uz prvi izlaz s autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac iz smjera Zagreba prema zapadnoj Europi, a u blizini se također nalazi i zagrebačka obilaznica koja povezuje Zagreb s Mariborom, Grazom, Budimpeštom, Beogradom. PPZ hale daje u dugoročan zakup visokokvalitetnim zakupnicima, odnosno međunarodnim i regionalnim društvima, što osigurava povijesnu popunjenost od gotovo 100 posto – kaže Fell.

Internetske trgovinu podižu potražnju za skladištima

Fell smatra da sektor upravljanja komercijalnim nekretninama u Hrvatskoj izaziva sve više zanimanja investicijske javnosti, s obzirom da se Hrvatska nalazi na tranzitnom putu između brojnih i europskih i međunarodnih trgovačkih pravaca. I preferencije kupaca se mijenjaju, žele preuzeti robu isti dan ili vrlo brzo, a zbog toga će samo rasti potreba za višim zalihama robe, a samim time i većim skladišnim prostorima u blizini centra Zagreba. Osim toga, dodaje, kvaliteta infrastrukture, prometnih puteva, također pridonosi atraktivnosti tog sektora.

- Logistički sektor pod snažnim je utjecajem sekularnog trenda jačanja internetske trgovine koja zahtijeva mnogo više suvremenog skladišnog prostora od klasične trgovine u prodavaonicama, a globalna pandemija bolesti COVID-19 samo je ubrzala trend prelaska na internetsku trgovinu i osnažila poziciju logističkih centara. Prema analizi Franklina Templetona, u narednim godinama logističke kompanije očekuju značajno povećanje potražnje za kvalitetnim skladišnim prostorima s obzirom da kompanije koje se bave internet trgovinom imaju približno tri puta veću potrebu za skladišnim prostorom od tradicionalnih trgovačkih lanaca - veli Fell i ističe podatak da internet trgovine na svaku milijardu dolara prihoda trebaju 1,2 milijuna kvadrata skladišnog prostora.

28. travanj 2024 11:04