Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Potražnja za radnom snagom u Hrvatskoj i dalje snažna, evo koja su zanimanja najtraženija

09. Studeni 2023.

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj pokazuje da je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250 tisuća oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godinu. 

S obzirom na to da jedan oglas može biti objavljen kroz više različitih kanala, odnosno platformi namijenjenih oglašavanju slobodnih radnih mjesta, podrobnijom analizom portal MojPosao dolazi do podatka da je u prvih devet mjeseci objavljeno 198 tisuća jedinstvenih oglasa, odnosno 4,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, pritom je potrebno razmotriti važan faktor - rast zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, koji se nerijetko odvija putem alternativnih kanala za privlačenje strane radne snage. U prvom redu kroz agencije za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika. Trenutno je registrirano više od 600 takvih agencija u Hrvatskoj.

Imajući u vidu navedene čimbenike, kao i trenutne tržišne uvjete, dolazimo do zaključka da je porast potražnje za radom znatno veći nego što brojke iz uvoda sugeriraju i da bi potencijalno mogao iznositi osam posto u usporedbi s prošlom godinom.

Usporavanje potražnje nakon osjetnog rasta u prvom kvartalu

Početak 2023. godine obilježio je osjetan rast broja oglasa u odnosu na prethodnu godinu, a taj rast je blago usporio u drugom kvartalu. 

U trećem kvartalu na tržištu rada u Hrvatskoj je objavljeno više od 73.700 natječaja za posao što predstavlja rast od 2,6 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Ako promatramo jedinstvene oglase na tržištu, radi se o 58.900 natječaja za posao ove godine, što predstavlja rast od 3,3 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Pad potražnje u IT-ju i HR-u

Najveći rast broja oglasa primijećen je u sektorima farmaceutike i biotehnologije, sigurnosti i zaštite te zdravstvu i socijalnom radu. Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru ljudskih resursa i IT-ja.

Trend pada broja oglasa za pozicije u IT sektoru prisutan je i na portalu MojPosao, međutim, u nešto manjoj mjeri nego što je to slučaj na cjelokupnom tržištu.

Pad ukupnog broja objavljenih natječaja za posao vidljiv je i u sektoru turizma, s time da je taj pad izraženiji na cjelokupnom tržištu nego na MojPosao, dok potražnja za radom u prodaji, odnosno trgovini, stagnira (cjelokupno tržište) ili blago raste (MojPosao).

Kad je riječ o građevini, odnosno sektoru graditeljstva, geodezije i geologije, promatrano iz perspektive ostatka tržišta, zabilježen je blagi pad potražnje za radnom snagom, dok je u istom razdoblju na MojPosao platformama ostvaren rast.

No, usprkos tome što brojke, barem one koje se odnose na cjelokupno tržište, sugeriraju stagnaciju ili pad potražnje u određenim sektorima, stvarno stanje je ipak nešto drugačije, napominje Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao.

– U prvih devet mjeseci ove godine u našoj zemlji izdano je 133 tisuća radnih dozvola stranim radnicima, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, kada su tijekom cijele 2022. izdane 124 tisuće dozvola – ističe Žonja i dodaje da većina tih radnika pronalazi zaposlenje upravo u sektorima turizma i građevine, ali i prodaje.

Napominje da pored radnika iz susjednih zemalja najveći broj stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja poput Nepala, Indije, Filipina i Bangladeša, pri čijem zapošljavanju posreduju agencije za uvoz stranih radnika.

– Nažalost, proces zapošljavanja stranih radnika i dalje se odvija stihijski. Kako bismo zaustavili iseljavanje naših građana i potaknuli one koji su već otišli da se vrate, nužno je unaprijediti sustav upravljanja unutar naše države. S obzirom na to da Hrvatsku sve više naseljavaju ljudi različitih kultura i vjera, također je važno pružiti podršku njihovoj integraciji u naše društvo. Integracija je proces koji zahtijeva razumijevanje i poštovanje različitosti, te uključivanje stranih radnika u društvene i gospodarske tokove naše zemlje – zaključuje Žonja.

Najtraženiji trgovci, konobari i skladištari

Među najtraženijim zanimanjima u trećem kvartalu 2023. godine i dalje su prisutna zanimanja iz područja prodaje, proizvodnje te turizma i ugostiteljstva.

Najtraženija zanimanja u trećem kvartalu su prodavač (trgovac), skladištar, konobar (barmen), vozač, radnik u proizvodnji te kuhar.

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim sektorima zanimanja: 

  • Prodaja (Trgovina), 
  • Turizam i ugostiteljstvo
  • Proizvodnja i zanatske usluge

Također, u skladu s razdobljem u godini, odnosno početkom akademske i školske godine, primjetan je veći broj oglasa u kategoriji Obrazovanje i znanost.

Više od polovice objavljenih oglasa za posao odnosilo se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (55 posto), nakon čega slijede obalne županije Primorsko-goranska (13 posto), Splitsko-dalmatinska (12 posto) te Istarska županija (10 posto).

26. travanj 2024 23:20