Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Predstavljena najveća investicija kontinentalnog turizma vrijedna 74 milijuna eura

01. Kolovoz 2023.
Službeno otvaranje nove vodene atrakcije u Termama Jezerčicafoto Ratko Mavar

Svečano otvorenje novog vodenog parka koje se u utorak održalo u Termama Jezerčica zvučalo bi kao i svako drugo svečano otvorenje, da u cijeloj priči ne postoje dvije neuobičajene okolnosti.

Prva je ta da je otvorenju početkom kolovoza, kada je apsolutna sva turistička pažnja okrenuta obali, prisustvovala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dajući time na značaju kontinentalnom turizmu koji je jedan od ključnih ciljeva daljeg razvoja cjelogodišnjeg turizma za kojeg smo privukli sredstva iz NPOO-a. Druga je ta da je vlasnik i glavni investitor, Graciano Rudan, čiji je primarni biznis energetika, Istrijan, koji novac nije usmjerio u najrazvijeniju turističku regiju – Istru, već u Donju Stubicu.

I dok su se dječica i prvi gosti aquaparka spuštali niz vodene tobogane, dužnosnici poput Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije i Nikole Gospočića, gradonačelnika Donje Stubice, izrazili su svoje zadovoljstvo prvim valom investicije koja bi trebala podići konkurentnost i atraktivnost županije.

image

Danijel Benčić, Željko Kolar, Estelina Rudan, Nikolina Brnjac, Zoran Gregurović, Graciano Rudan

foto Ratko Mavar

Prvi val ulaganja, koji je podrazumijevao kompletno preuređenje smještajnog dijela objekta, ugostiteljskih objekata, mobilnih kućica i prvu fazu vodenog parka iznosio je osam milijuna eura. Rudan je oko turističkog dijela biznisa okupio iskusnu ekipu poput Gorana Fabrisa, člana Uprave za razvoj turizama, nekadašnjeg menadžera u Maistri i Valamaru te Predsjednika Uprave Jadran Crikvenice, a sami kompleks Terma Jezerčice vodi Elvis Pavleković, nekadašnji direktor hotela Trakoščan i Ruskamen te konzultant u turizmu. Tako da se cijeli koncept Jezerčice u potpunosti razlikuje od nekih naviknutih standarda ‘bazenskih‘ destinacija. Uz kvalitetan smještaj na razini visoke četiri zvjezdice, ljubazno i brižno osoblje, u Termama se može pojesti pravi domaći ručak, vrlo vješto, ukusno i moderno pripremljen od lokalnih svježih namirnica po pristupačnim cijenama.

image

Preuređeni dio hotelskog kompleksa u Termama Jezerčica

foto Ratko Mavar

Osim Termama Jezerčica, Rudanova tvrtka upravlja i obiteljskim hotelom Lišanj u Novom Vinodolskom te radi na razvoju i preuzimanju nekih drugih turističkih projekata u Hrvatskoj.

U idućoj fazi ulaganja u Terme, Rudan planira proširiti smještajne kapacitete u hotelskom dijelu za dodatnih 126 soba,  kamping kapacitete na jednom neiskorištenom dijelu parcele te vodeni park koji će biti zasigurno najveći u kontinentalnom dijelu Hrvatske veličine 1.100 četvornih metara, s time da se ponuda neće temeljiti samo na obiteljima s djecom.

Drugi dio investicijskog ciklusa koji bi trebao biti dovršen do 2027. godine, iznosit će 66 milijuna eura, što znači da se, sa ukupnim iznosom ulaganja od 74 milijuna eura, radi o najvećoj turističkoj investiciji na kontinentu. Kao i mnogi drugi ulagači u turizam, i Rudan se nada da će svojim konceptom održivosti i energetske učinkovitosti privući sredstva iz NPOO-a na kojeg se prijavio, a čije rezultate natječaja svi željno iščekuju.

-Naš je put u Termama Jezerčice započeo prije dvije godine, kada je Rudan prepoznao ovaj komadić raja. Od ideje do realizacije prošlo je je manje od godinu dana i iza nas je intenzivno razdoblje realizacije investicije koju nastavljamo. Do 2027. uložit ćemo 66 milijuna eura u smještaj, aquapark za seniore, zelene površine i proširenje kampa na 15 tisuća četvornih metara. S obzirom da je naša djelatnost energetika, gradimo i fotonaponsku elektranu od 300 KW jer nam je vrlo važan cilj održivost – istaknuo je Danijel Benčić, glavni direktor tvrtke Rudan d.o.o.

Župan Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija dobila ozbiljnog investitora koji je uložio puno energije u razvoj kontinentalnog turizma, znajući da bi mu se ista investicija brže vratila u Istri. No, kako je rekao, s vremenom će spoznati da mu se ta investicija itekako isplatila. Kolar je dodao da da se na NPOO, uz Terme Jezerčica, prijavilo još pet hotelijera iz županije te da se nada da će ih barem polovica dobiti europska sredstva za daljnja ulaganja u konkurentnost.

Ministrica Brnjac istaknula je da je njezino prisustvo danas pokazatelj namjere njezinog Ministarstva za kompletnom reformom turističkog sektora, čiji je jedan od ciljeva kontinentalni i cjelogodišnji turizam, a novi Zakon o turizmu omogućit će sufinanciranje daljnjih iskoraka. Turistički sektor je iz NPOO-a privukao 300 milijuna eura no ministrica najavljuje i dodatna sredstva putem Fonda za turizam i planova za upravljanje koje predviđa novi Zakon o turizmu. Dodala je i to da se pregovara s Europskom komisijom o dodatnih 150 milijuna eura iz nove omotnice za razvoj novih sadržaja i podizanje kvalitete.

image

Obitelj Rudan: Graciano, Estelina i Leo 

foto Ratko Mavar

-O zdravstvenom turizmu se do sada puno pričalo, međutim sada smo po prvi put omogućili sredstva za realizaciju projekata. Kroz ulaganja kao što su Terme Jezerčica imamo priliku privući turiste i na kontinent – istaknula je Brnjac. Dodala je i to da turizam koji ovisi samo o suncu i moru, s obzirom na klimatske promjene, čekaju vrlo loše vijesti.

Investicija Rudana, koja se po iznosu može smatrati najvećim ulaganjem u kontinentalni turizam, možda potakne i ljude s kontinenta na slične poteze jer, kako to već kod nas biva, dok ne dođe netko ‘izvana‘, teško prepoznajemo vrijednost onoga na čemu ‘ležimo‘. U ovom slučaju radi se o termalnoj vodi koju su iskoristile sve susjedne zemlje puno prije i bolje od nas.  

 

27. travanj 2024 09:33