Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prihodi članica CISEx-a prošle godine su godine premašili 5,85 milijardi kuna

28. Lipanj 2022.
cisex logo

Hrvatski nezavisni izvoznici softvera, CISEx iznijeli su podatke svojih članica za 2021. godinu te su prikazali rast prihoda iz inozemstva za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihodi članica CISEx-a bez povezani društava prošle su godine prelazili iznos od 5,85 milijardi kuna, od čega je 3,23 milijarde kuna iz inozemstva. Kako su objavili, udio izvoza u prihodu od prodaje također raste te iznosi 58 posto, a godinu ranije prvi puta su zabilježili veće prihode iz inozemstva nego na domaćem tržištu. Inače, prosječni udio izvoza u prihodu IT sektora iznosi 43 posto.

CISEx je analizirao financijske podatke 227 tvrtki članica čiji su financijski izvještaji javno dostupni, što znači da su ukupne brojke i nešto veće.

Kako navode u objavi, ukoliko se promatraju pokazatelji 145 tisuća tvrtki u Hrvatskoj čiji su godišnji izvještaji dostupni, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima hrvatskog gospodarstva iznosi 23 posto. No naveli su i da je ostvaren rast izvoza hrvatskih tvrtki od 35 posto i to zahvaljujući prerađivačkoj industriji.

Otvoreno 1.211 novih radnih mjesta

Članice CISEx-a prošle su godine otvorile 1.211 novih radnih mjesta te su zapošljavali 9.571 zaposlenika što označava rast od 14 posto. Isto tako, prihodi po zaposleniku su stagnirali u promatranim CISEx članicama u 2021. godini, dok je izvoz po zaposleniku porastao za 6 posto te je iznosio 338 tisuća kuna.

Prosječna efektivna stopa poreza na dobit kod CISEx članica 'dobitaša' je ispod 10 posto, što ukazuje da tvrtke sve više koriste porezne olakšice, no očekuje se rast stope u narednim godinama jer veliki poduzetnici više ne mogu prijavljivati projekte prema Zakonu o poticanju ulaganja ukoliko se ulaganje odvija na području Zagreba i ukoliko nije riječ o pokretanju potpuno druge djelatnosti, navodi se u priopćenju.

CISEx danas objedinjuje između 28 i 35 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika, a članice nisu samo IT tvrtke stoga se posebno analiziralo poslovanje članica u NKD skupini J62 te se uspoređivalo s ukupnim sektorom J62.

Analiza članica u području J62 i usporedba sa sektorom

Prihodi po zaposlenom u IT sektoru u 2021. godini veći su za pet posto na razini sektora, broj zaposlenika je veći za 13 posto, a neto dobit po zaposleniku je 16 posto i iznosi 88 tisuća kuna. Izvoz je veći za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu i bilježi 7,15 milijardi kuna što znači da se očekuje da će u 2022. godini izvoz skupine J62 premašiti milijardu eura.

Izvoz članica CISEx-a rastao je za 22 posto, no analiza je osjetljiva na veliku gaming tvrtku koja je imala značajan pad u 2021. godini obzirom na nevjerojatne rezultate u 2020. godini uslijed pandemije virusa COVID-19. Ako se ukloni njen utjecaj iz izračuna stope rasta izvoz članica unutar J62 rastao je za 33 posto što je u skladu s prosjekom industrije.

Zanimljiva je i činjenica da i dalje raste udio izvoza u prihodu od prodaje te da je J62 u 2021. ostvario udio izvoza u prihodu od prodaje od 43 posto, dok su CISEx članice i dalje bolje od prosjeka s 55 posto izvoza u prihodu od prodaje, stoji u priopćenju. Navedeno je i da je profitabilnost sektora J62 narasla za visokih 31 posto, dok je za J62 skupinu CISEx članica neto dobit pala za 2 posto.

Najveći izvoznik član CISEx-a je Infobip koji je u 2021. godini ostvario prihod od 453,6 milijuna kuna, a slijede ga Span i Nanobit dok se na četvrtom mjestu nalazi tvrtka Rimac Automobili.

02. svibanj 2024 16:50