Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prodaja tvrtke Rabo dokazuje da mađarski investitori žele snažno ulagati u hrvatsku poljoprivredu

28. Srpanj 2023.
Jabuke tvrtke Rabo

Hrvatska tvrtka Rabo, najveći domaći proizvođač i izvoznik svježe jabuke, postala je novom članicom mađarske grupacije Mészáros, jednog od najznačajnijih europskih poljoprivrednih proizvođača, čiji je vlasnik Lőrinc Mészáros. Vrijednost transakcije nije objavljena, no kako je priopćeno, akvizicija će omogućiti daljnji razvoj tvrtke iz Kneževih Vinograda, investicije i zapošljavanja, kao i osnaživanje lokalne privrede.

Da je Rabo jedan od najboljih primjera proizvodnje voća u Hrvatskoj potvrđuje Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu.

image

Zvjezdana Blažić

foto Ratko Mavar
– Često se isticala kao tvrka koja je unatoč svim uvjetima u kojima posluju hrvatski poljoprivredni proizvođači podigla svoje poslovanje na viši proizvodni, tehnološki, ali i tržišni nivo te zauzela jedno od vodećih mjesta u proizvodnji jabuka na domaćem tržištu, a svoje je proizvode uspjela plasirati i na zahtjevnija inozemna tržišta. Uz proizvodne kapacitete posjeduje i suvremene logističke kapacitete koji omogućuju plasman njihovih proizvoda kroz cijelu godinu kada su i cijene značajno više nego u sezoni berbe – objašnjava Blažić, no ističe da hrvatska voćarska proizvodnja nema mnogo takvih kapaciteta, a voćarska proizvodnja godinama je u padu.

Manje proizvodnje i nasada

– Od 2018. do 2022. godine proizvodnja voća pala je sa 180 tisuća tona na 120 tisuća tona. Prisutan je naročito pad u proizvodnji jabuka gdje smo u najboljim proizvodnim godinama imali proizvodnju i iznad 100 tisuća tona, uglavnom oko 90 tisuća tona, da bi zadnjih godina proizvodnja pala ispod 50 tisuća tona. Samodostatnost u proizvodnji jabuka nam je oko 70 posto – kaže Blažić, a dodaje da padaju i površine pod nasadima jabuka.

– Prije ulaska u Europsku uniju imali smo preko 6000 hektara nasada jabuka, a sada smo na 4000 hektara. U strukturi prevladavaju vrlo mali voćnjaci, stoga je gotovo trećina voćnjaka manja od jednog hektara – govori Blažić.

No tvrtka Rabo u posjedu je gotovo sto hektara voćnjaka, što ga čini drugim po veličini voćnjakom u Hrvatskoj.

image

Voćnjaci tvrtke Rabo

– Ako je vlasnik ovako velike proizvodnje voća s najsuvremenijom opremom i uhodanom tržišnom pozicijom odlučio prodati svoju tvrtku, onda je jasno da je posao proizvodnje voća, naročito jabuka, postaje sve zahtjevniji. Rizici, posebno klimatski uvjeti, ubrzano se mijenjaju, a i uvjeti na tržištu nisu nimalo jednostavni – kaže Blažić.

Ambicije investitora

Kako je izjavio sam Mészáros, cilj grupacije jest da Rabo, uz očuvanje svog brenda i tržišne pozicije, ‘predstavlja i snažnu platformu za budući rast i investicije u ovaj specifičan sektor‘, a koje bi grupacija Mészáros mogla provoditi u narednom razdoblju.

– Ulazeći u veliki sustav Mészáros Grupacije, dosadašnji vlasnik tvrtke Rabo vjerojatno očekuje mogućnost daljnjeg razvoja, ulaganja te osiguranja stabilnijih uvjeta poslovanja. A Mészáros Grupacija ovom akvizicijom jača svoje prisustvo u Osječko-baranjskoj županiji. Već godinama smo svjesni da mađarski investitori imaju ambicije snažno ulagati u hrvatsku poljoprivredu, naročito Slavoniju, a posebno Baranju, te je ovo preuzimanje jedan od prvih koraka u ostvarivanju te ambicije – zaključuje Blažić.

26. travanj 2024 22:53