Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Propast većinskog dioničara neće zaustaviti daljnji rast Pepca u Hrvatskoj, otkaza nije bilo

10. Kolovoz 2023.

Vijest o bankrotu njemačkog Steinhoff Internationala, koji ima 72 posto udjela u Pepco Groupu, brzorastućem lancu trgovina s odjećom i kućnim potrepštinama, nedavno je zabrinula hrvatsku javnost oko budućnosti poslovanja u Hrvatskoj.

Iz Pepca Croatia, hrvatske podružnice grupe, ranijim medijskim istupima istaknuli su da bankrot Steinhoffa neće utjecati na poslovanje Pepco Grupe izlistane na Varšavskoj burzi, pa tako niti Pepca u Hrvatskoj, jer je grupa već nekoliko godina odvojena od Steinhoffa. Sada su objasnili i zašto.

– Pepco Group N.V. (Pepco Grupa) nekoliko godina poslovne odluke donosi neovisno o Steinhoffu. Pepco grupa sadrži tri snažna maloprodajna brenda Pepco, Dealz i Poundland te posluje kao uspješna, neovisna i javno izlistana tvrtka, s vlastitim financijskim aranžmanima i snažnom bilancom – kažu iz Pepca Croatia.

Također, u svojim odgovorima ističu rast prihoda i dobiti Grupe, koji su potaknuti njihovom strategijom širenja trgovina. Naime, devetomjesečni prihod porastao je za 19,3 posto na 4,2 milijarde eura.

– U lipnju je Grupa dovršila uspješno refinanciranje duga svojim prvim izdanjem obveznica u iznosu od 375 milijuna eura, što je izazvalo veliku potražnju ulagača i višestruko premašilo upis. Nakon uspješnog određivanja cijene svoje obveznice, Pepco je dobio stabilne ocjene od tri velike kreditne agencije, Fitch, S&P i Moody‘s, koje su istaknule pozitivnost poslovanja i zdrav profil organskog rasta – potaknut programom razvoja trgovina, opsegom i uvjerljivom vrijednošću ponuda – pojašnjavaju iz Pepca.

Pepco grupom trenutno upravlja deset članova Uprave i osam čelnika. Na čelu Uprave je direktor Trevor Masters, bivši direktor brenda Pepco, a među izvršnim čelnicima samo su predstavnici svih navedenih brendova Grupe - Pepco, Dealz i Poundland.

Sukladno sa svim gore navedenim informacijama, iz Pepca Croatia, koji na hrvatskom tržištu posluje šest godina, ističu da posluju s pozitivnim rastom te nastavlja svoj ekspanzijski put. Dodaju da unutar kompanije za sada nije bilo poslovno uvjetovanih otkaza niti otkaza uslijed same reorganizacije.

Podsjećamo, dioničari Steinhoff International Holdingsa prije dva tjedna nisu imali drugog izbora nego proglasiti bankrot grupacije, nakon što se saznalo da su menadžeri i vanjski savjetnici, unatoč gubicima grupe, primili čak 447 milijuna eura u honorarima od kraja 2017. godine, prema pisanju Bloomberga.

25. travanj 2024 06:21